Plágiumperbe hívták Balázs Klárit az 1984-es Találd ki gyorsan a gondolatom címa dala miatt. Az Izraelben élő francia zeneszerző, Henri Bratter ugyanis saját, még Ofra Hazának írt Tfila című számát vélte felismerni a magyar énekesnő által jegyzett 1984-ben megjelent dalában – írja a Telex. Emiatt pedig polgári peres eljárást indított Balázs ellen, amit első fokon meg is nyert.

A portál szerint elég nyilvánvaló a hasonlóság a két opusz között, de szakértőt is felkértek, aki arra jutott, hogy Balázsék felgyorsították az eredeti dalt, illetve megpiszkálták a dal hangnemét. „Aztán fogtam, és balra kevertem Ofrát, jobbra Klárikát, és láss csodát, a két dal teljesen ugyanaz” – idézi a portál a szakértőt.

A magyar változat zeneszerzőjeként megjelölt Balázs Klári el is ismeri a plágiumot, de erősen túlzónak tartja, hogy Bratter - izraeli sajtóhírek szerint - 200 ezer dollár (csaknem 60 millió forint) feletti összegre tart igényt. A bíróság az első fokú eljárásban a majd’ 40 év szerzői jogdíj elmaradása miatt 25 ezer dollár kártérítést ítélt meg.

Mindkét fél fellebbezett, Bratter több pénzt szeretne, Balázs pedig kevesebbet szeretne fizetni.

További részleteket itt lehet olvasni.