Február elején fontos új funkciókkal bővült az Ügyfélkapun a Személyreszabott Ügyintézési Felület (SZÜF), amelyen azóta néhány kattintással elintézhetjük a lejáró jogosítványunk újbóli legyártását, illetve a kategóriabővítést követő kártyabővítést - számolt be a Totalcar.

Az eddigieknél egyszerűbb, gyorsabb, illetve négyezer forint helyett ingyenes lehet a magyar jogosítványok gyártása és az orvosi érvényesség megújítását követően az új okmány kiadása a Magyarország.hu-n, vagyis a sokak által Ügyfélkapuként ismert állami felületen kialakított új funkciókkal - írta az autós portál.

Ennek használata minden magyar állampolgár, valamint tartózkodási engedéllyel rendelkező számára lehetséges, de előfeltétele az ügyfélkapus regisztráció, amelyhez személyesen el kell menni egy kormányablakba (régebb nevén okmányirodába), hogy elvégezzék a regisztrációt és kiadják az ideiglenes jelszót a belépéshez.

Az első lépés annak a virtuális nyilatkozatnak a kitöltése/jóváhagyása, amellyel az ügyfél felhatalmazza a Belügyminisztériumot arra, hogy további külön kérelem nélkül gyártson mindig új jogosítványt, amikor ez szükséges. Aki ezt a néhány kattintásból álló műveletet nem végezte el, annak ezután is a kormányablakba kell mennie és ott továbbra is 4000 forintba kerül a kártya kiállítása (az idősebb korosztály számára olcsóbb).

Amikor valakinek lejár a jogosítványa, de előtte jóváhagyta, hogy az állam automatikusan elkészítse a következőt, annak viszont nem kell mást tennie, mint megvárni, hogy a hosszabbításhoz kötelező orvosi alkalmassági igazolást feltöltsék a rendszerbe. Amint ez megtörtént, legyártják az okmányt, így azt nyolc napon belül megkaphatja.

(A jelenleg érvényes vészhelyzeti intézkedések értelmében a vészhelyzet feloldását követő hatvan nap áll rendelkezésre a lejáró okmányok, így a jogosítvány orvosi alkalmassági idejének meghosszabbítására is, ha valaki csak Magyarországon használja ezeket.)