A Gyulai Törvényszék közleményéből kiderül, hogy mindezért a férfit – mint többszörös visszaesőt – 2 év börtönbüntetésre, 5 év közügyektől eltiltásra és 8 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. Rendelkezett a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontjáról, valamint az előzetes fogvatartásban töltött idő beszámításáról. Kötelezte továbbá a vádlottat az eljárás során felmerült 97 ezer 455 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A vádlott - aki vezetői engedéllyel korábban sem rendelkezett, illetve őt 2017. június 22-én kelt határozatával a bíróság 6 évre el is tiltotta a közúti járművezetéstől - július 6-án reggel nagyobb mennyiségű szeszes ital elfogyasztását követően felült segédmotoros-kerékpárjára, majd azzal Békéscsaba lakott területén belül közlekedett - olvasható a portálon.

A rendőrség még aznap délelőtt intézkedés alá vonta, majd előállította. Az elfogyasztott szeszes ital a vádlott szervezetében súlyos fokú alkoholos befolyásoltságot eredményezett.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyészség súlyosabb végrehajtási fokozat és a vádlott feltételes szabadságra bocsátása kizártságának megállapítása, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése végett jelentett be fellebbezést – tudtuk meg a közleményből.

A Büntető Törvénykönyv 2021. május 14-től életbe lépő módosítása szerint, ezentúl börtönbe kerülhet az, akinek bevonták a jogosítványát és mégis autóba vagy motorra ül. Súlyosabb, kirívó esetben vagy bűnismétlés megállapításánál akár több éves szabadságvesztés is kiszabható.