A Magyar Közlönyben megjelent rendelet a munkahelyi felügyeletet akkor teszi lehetővé, ha a gyermek által látogatott köznevelési intézményben rendkívüli szünet, vagy tantermen kívüli digitális oktatás került elrendelésre.

A munkahelyi gyermekfelügyeletet a szülő a legalább 20 hetes, de legfeljebb 14 éves, fertőző betegségben nem szenvedő gyermeke felügyelete céljából jogosult igénybe venni. A szülőnek írásban kell nyilatkoznia arról, hogy gyermekénél betegségre utaló tünetekről nincs tudomása. A felügyeletet munkanapokon 6 és 18 óra között biztosítja a foglalkoztató, úgy, hogy annak megszervezése kiscsoportos formában, szükség esetén vegyes életkori csoportokban történik.

A tavaszi járvány idején - mint arról a Napi.hu is beszámolt - egy sokkal részletesebb jogszabályt hozott a kormány. Ez tartalmazta azt is, hogy a gyermekfelügyelet ellátása szakképesítéshez kötött, ezek a következők:

  • bölcsődei ellátási,
  • napközbeni gyermekfelügyeleti,
  • köznevelési intézményben pedagógus- vagy nevelő oktató munkát közvetlenül segítő képesítés.

A gyermekfelügyelet végzésére foglalkoztatott személy 2020. április, május és június hónapra a járulékalapot képező jövedelme után kizárólag a 4 százalékos mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulékot, de legfeljebb 7710 forintot fizetett. Ez a járulékfizetés nem érintette az adott személy társadalombiztosítási és munkaerőpiaci ellátásokra való jogosultságát és az ellátások összegét. A felügyelők után a munkahelynek szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást nem kellett fizetnie.