Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Érdemes megőrizni a befizetett számlák bizonylatait, hiszen a jogtalan követelésekkel szemben ezek birtokában fel lehet fellépni. A villamosenergia- és földgázszolgáltatónál két év, a víziközmű-szolgáltatás esetén öt év, hírközlési-szolgáltatónál egy év, a szemétszállításnál pedig öt év az elévülési idő - mondta Kóródy Dávid, a Budapesti Békéltető Testület hivatalvezetője az InfoRádiónak.

Kóródy példaként említett egy esetet, melynél egy internetszolgáltató egy öt évvel korábbi tartozást próbált behajtani egy követelésügyi céggel, de nem jártak sikerrel, mert jogilag már elévül a fogyasztó tartozása.

Ha viszont az elévülés idején belül keresi meg a cég a fogyasztót, de az ügyfél a csekkel bizonyítani tudja az összeg rendezését, akkor nem vonható felelősségre - hívta fel a figyelmet.

Banki szolgáltatásoknál az elévülési idő 5 év, vagyis ez az az idő, amíg valamennyi folyószámla-kivonatot érdemes megőrizni, mivel ebben szektorban is előfordul, hogy a vitás helyzeteteket, vagy a követeléskezelő cégekkel szembeni igazunkat a csekkekkel lehet egyértelműen bizonyítani.

Fotó: Napi.hu/Szabó Dániel