A parlament hétfő este 340 igen szavazattal 4 ellenében tartózkodás nélkül elfogadta a kormány javaslatát a fordított adózás mezőgazdasági szektorra kiterjesztéséről szóló törvényt. A javaslatról nem voplt érdemi vita a parlamentben - a kérdésben egyetértés uralkodott, amiire az is utal, hogy a kormány javaslatához egyetlen módosító indítvány nem érkezett. Így ezzel az intézkedéssel a parlament elkezdte a Széll Kálmán 2.0 becikkelyezését - ugyanis a fordított adózást ott említette először a kormány az áfa-csalások visszaszorítása érdekében.

A fordított adózás - amely azt jelenti, hogy az eladó az adókötelesen értékesített termék után nem számít fel áfát, vagyis nettó áron értékesít, az áfa megfizetésére pedig a vevő lesz kötelezett - olyan adózási mechanizmus, amely a szakértők szerint eredményesen hozzájárulhat a mezőgazdaság meghatározott területein jellemző áfacsalási módszerek visszaszorításához. A fordított adózást a gabona-, olajosmag- és fehérjenövény-szektorban vezetnék be.

A kormány szerint a mezőgazdaságban előforduló csalások az évek során olyan nagyságrendet értek el, amely már zavarja az ágazat normális működését, azaz rontja a gazdálkodók versenyképességét és rombolja az adómorált. Szakértői becslések szerint Magyarországon a gabonaágazatban a feketegazdaság aránya 30 százalék körüli, és az államot több tízmilliárd forint kár éri a be nem fizetett áfa miatt.

A változtatások július 1-jén lépnek hatályba, és kétéves átmeneti időszakra maradnak hatályban.