A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Izgalmas kérdés lehet ezután, vajon hány kassza működik majd a piacon. Az nyilvánvalónak látszik, hogy a kisebb, nem pénzügyi, hanem "csupán" munkáltatói pénztárak megszűnnek majd. Paczolai Szabolcs, a Dimenzió Magánnyugdíjpénztár ügyvezetője lapunk érdeklődésére elmondta: úgy kalkulál, hogy néhány száz fő tagjuk maradhat reálisan. A Honvéd Magánnyugdíjpénztárhoz - tudtuk meg Szenes Zoltántól, a kasszák vezetőjétől - várhatóan száznál is kevesebben tartoznak az eddigi 24 ezerből. A pénztár március elsejétől közvetlen tagi képviseletet valósít meg, ezt követően pedig az év végén a tervek szerint megszünteti a működését.

A fennmaradásban bíznak a pénztárak

A nagyobb pénztárak is igyekeztek felmérni, mire is számíthatnak majd. Bangáné Jarecsni Rita, az AXA Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárának ügyvezető igazgatója elmondta: náluk a tagok nyolc százaléka jelezte, hogy marad. A pontos számról persze sem itt, sem másutt nincs információ (azt majd az ONYF-től tudják meg a kasszák). Bangáné reméli, hogy a szabályozás szerinti 2000 fős taglétszám minimumát meghaladják majd. Mivel az AXA-csoport stratégiailag fontosnak tartja a nyugdíjpénztári ágazatot - hangsúlyozta -, mindent megtesznek, hogy a lehető legszélesebb ajánlattal szolgálják ki az ügyfeleket.

Hasonlóan nyilatkoztak lapunknak az OTP Mnyp.-nél is. Az oda érkező pénztártagi megkeresések alapján úgy látják, hogy a pénztárban maradók között jelentős arányban vannak azok, akik több mint 20 év szolgálati idővel rendelkeznek, és magas összeget halmoztak fel egyéni számlájukon.

Mennyi lesz az annyi?

Éppen az utóbbi körnek lehet azonban igen vonzó az a lehetőség, hogy a pénztár által elért reálhozamot, illetve az időközben esetleg teljesített tagdíj-kiegészítést felvehetik. Sokan izgatottan várják, így mennyi pénzhez is juthatnak. Az Aegon éppen a sok érdeklődő miatt folyamatosan tájékoztatja is tagjait reálhozamuk alakulásáról. A kasszák többsége azonban attól tart, hogy csak az újabb kritikáknak adnak táptalajt, ha olyan számokat közölnek, amelyek - esetleg - végül nem hasonlítanak a végsőhöz.

Bangáné szerint a pénztárak már most is tudnak mondani összeget a reálhozamra, de az mindig az aktuális napi árfolyam szerinti összeg (ez a napi árfolyam változásával változik és az elszámolás napjával "véglegesül" majd). A kasszák az elszámolásokat valójában a kormányrendelet által meghatározott folyamat alapján, előreláthatólag legkorábban május 31-én kezdhetik meg. Mivel az elszámolás napja egy jövőbeli dátum, amelynek az árfolyama a jelenben nem ismert, a visszalépő tagoknak a reálhozam mértékének pontos ismerete nélkül kell megtenniük a reálhozamra vonatkozó nyilatkozatot.

A jogszabály szerint - mondta Paczolai - a pénztáraknak kell a hozamgarantált tőke feletti részt (reálhozam) kiszámítani. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) eddigi jogértelmezése szerint ez nem a tagsági jogviszony megszűnéséhez igazodik, hanem a pénzügyi elszámolás fordulónapjához, amely pénztáranként és ezen belül tagonként eltérő lehet.

Kérdéses a dátum

Amennyiben a nemzetgazdasági tárca a nyilatkozattal úgy foglal állást, hogy mégis a tagsági jogviszony végéhez köti a "reálhozam" kiszámítását, akkor a hatályos képlet alapján a 2011. február 28-i dátum számít. Ekkor a pénztárak a februári inflációs adat ismeretében már március közepén ki tudnák számítani és rögzíteni tudnák, mint tagi követelést, de a kifizetésre csak később, a jogszabályok szerint és a PSZÁF által elfogadott ütemterv alapján kerülhet sor. Ez az eljárás a szakember szerint valóban praktikus és könnyen végrehajtható volna. A befektetési kockázatot pedig ettől fogva az állam felé utalandó rész viselné. (Valószínűleg éppen ez utóbbi miatt nincs esély a Stabilitás Pénztárszövetség által javasolt eljárásra.)

A reálhozam kiszámításához a fordulónap a Honvédnál április harmincadika lesz. A kifizetések Szenes szerint májustól indulhatnak, havonta 4-5 ezer számlát tudnak rendezni, így még lesz olyan tag is, aki csak augusztusban tud hozzájutni a pénzéhez. Ehhez ráadásul még számítástechnikai fejlesztéseket is véghez kell vinni. Jelenleg ugyanis tagonként (manuálisan) 20 perc alatt lehet csak a reálhozamot kiszámolni. A Honvédnál nem csekély összegről van szó.

A kassza a legjobban teljesítők közé tartozott, de igazán nagy summára mégsem ezért, hanem a munkáltató által rendszeresen juttatott tagdíj-kiegészítések miatt számíthatnak tagjai. Az utóbbi mintegy hatmilliárd forintra rúg. Ilyen körülmények között logikus lenne, hogy legalább a Honvéd önkéntes nyugdíjpénztár megerősödve kerüljön ki a mostani változásokból. Szenes azonban úgy látja, a többség a kormány által kínált adókedvezmény (ami 300 ezer forint is lehet) ellenére is inkább felveszi a pénzét. Emiatt a pénztár kampányt indított az önkéntes pénztári tagság előnyeinek bemutatására.