A testület 20 igen szavazattal, 6 tartózkodás és egy DK-s nem szavazat ellenében döntött a cég létrehozásáról. A humán területért felelős főpolgármester-helyettes, Szalay-Bobrovniczky Alexandra (képünkön) által jegyzet előterjesztés szerint a megalapítandó cég feladatai közé tartozó "városmarketing és innováció eszköz lehet Budapest Főváros Önkormányzata kezében, hogy a várost élhetőbbé és szerethetőbbé tegye". Az arculatfejlesztés egyik elsődleges célja, hogy az idelátogatókban és a budapestiekben egyaránt tudatosuljon: Budapest attraktív, kényelmes, élhető nagyváros.

Az arculatfejlesztési marketing feladatokat ellátó intézmény tevékenységi körébe tartozik egyebek mellett Budapest város arculatának kidolgozása, Budapest meglévő értékeinek marketingcélú népszerűsítése, Budapest logója tervezésének koordinálása, valamint az arculatfejlesztési stratégia kialakítása az itt élők véleményével és igényeivel.

Gazdaságszervezés és -fejlesztés, turizmussal kapcsolatos feladatok ellátása, az országos szerepkörrel összefüggő kulturális szolgáltatás, különösen a nyilvános könyvtári ellátás biztosítása, közművelődési tevékenység támogatása, filmszínház, előadó-művészeti szervezet támogatása, valamint a kiemelt kulturális örökség védelme egyaránt feladatát képeznék társaságnak.

A létrejövő társasággal az alapító okiratban meghatározott feladatok ellátására - a cégbejegyzést követően - közszolgáltatási szerződést kötnek. A társaság alapító okiratának elfogadása, illetve közszolgáltatási szerződésének megkötése a fővárosi önkormányzat 2015. évi költségvetésének elfogadása után történhet meg.

Tarlós István főpolgármester a napirendi pont vitájában elmondta: a cég "aprócska" lesz, néhány emberből áll majd, és szoros szimbiózisban dolgozik majd a már meglévő, másik fesztiválokkal és turizmussal foglalkozó céggel.

Tokody Marcell (Jobbik) azt mondta, hogy hatalmas hiányt pótolnak a cég létrehozásával. Horváth Csaba (MSZP) közölte, egyetért azzal, hogy a feladatot el kell látni, de nem érti, miért kell egy önálló cég erre.

Tarlós István válaszul erre azt mondta, az eddig ezzel foglalkozó emberek nem tettek eleget elvárásoknak, és több költséggel nem jár a cég létrehozása.
Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) V. kerületi polgármester üdvözölte a városarculati cég létrejöttét.