A 140 igen, 14 nem és 27 tartózkodó szavazat mellett elfogadott fideszes módosítás értelmében az Országgyűlés felhatalmazást ad a kormánynak, hogy rendeletben állapítsa meg az úgynevezett biztonságos harmadik országok listáját, így akik ilyen, biztonságosnak vélt tranzitországból érkeznek Magyarországra, a rendelet hatálybalépése után már nem igényelhetnek politikai menedékjogot Magyarországon.

A korábbi nyilatkozatok alapján a kabinet Ukrajnán kívül minden nem uniós szomszédos országot felhelyez erre a listára, így például a Szerbia felől érkező menedékkérők esetében leegyszerűsödhet az eljárás.

Az MSZP és az LMP nem, a Jobbik azonban támogatta a fideszes indítványt.

Az előterjesztők nevében korábban Kósa Lajos azzal indokolta a biztonságos harmadik országok listájának létrehozását, hogy "aki valóban menekült, annak ott kell megállnia, ahol már nem fenyegetik az életét". Magyarország nem lehet befogadója a világ összes illegális bevándorlójának - mondta a kormánypárti politikus, aki szerint ezt az "áradatot" le kell fékezni, az érkezők kevesebb mint egy százalékát jelentő politikai menekülteket pedig be kell engedni.

"Mert lehet, hogy valaki Szíriában még veszélyben volt, de ha onnan eljön, áthalad Görögországon, végül megérkezik Szerbiába vagy egy másik balkáni államba, ott már nem fenyegeti veszély az életét. Aki tehát olyan helyről jön, ahol üldözik, az élete veszélyben van, annak menedéket kell nyújtani, de megélhetési bevándorlókat nem tud befogadni Magyarország" - olvasható az elfogadott javaslat indoklásában.

A belügyminiszter is törvényt módosítana

Az elfogadott törvényhez kapcsolódik az a Pintér Sándor belügyminiszter által hétfőn benyújtott módosítás, amely felgyorsítaná és leegyszerűsítené a menekültügyi eljárásokat, illetve - a déli határzár létrehozásához - az államhatárról szóló törvény átírásával közérdekű használati jogot adna a magyar államnak a schengeni külső határokon a határvonaltól számított 10 méteres sávon belül. Erről várhatóan jövő héten szavaz az Országgyűlés.

Uniós biztos: Magyarország már nincs egyedül

Az Európai Bizottság támogatja Magyarországot, az ország már nincs egyedül, Európa mellette áll és együttműködik vele, hogy a szolidaritás szellemében megoldhassák az illegális bevándorlás jelentette nehéz helyzetet - mondta Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztos kedden Budapesten.

Az uniós biztos kedden azért látogatott a magyar fővárosba, hogy megbeszéléseket folytasson az európai migrációs stratégiáról és a Magyarországot érintő bevándorlási helyzetről. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján Dimitrisz Avramopulosz kiemelte: míg eddig jobbára Olaszországról és Görögországról beszéltek az illegális bevándorlással kapcsolatban, most már Magyarországra is nagyobb figyelem jut. Az EU szakértőket küld, akik segítenek a bevándorlók azonosításában, regisztrálásában és a menedékkérelmek elbírálásában. Közölte azt is, hogy Magyarország csaknem 8 millió euró (2,5 milliárd forint) támogatást kap.

Kijelentette: a tagállamok jogkörébe tartozik, hogy miként akarják megvédeni a határaikat, amelyek egyúttal az EU határai is.

Folyamatosan bővíteni kell a befogadó kapacitást

Jelenleg a kapacitás 200 százalékán működnek a bevándorlókat befogadó magyarországi intézmények, ezért folyamatosan bővíteni szükséges a férőhelyeket sátrakkal, konténerekkel vagy akár egy sportcsarnokkal - mondta Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója a Kossuth Rádióban.

A menedékkérelmek múlt heti, 5500-at meghaladó száma előrevetíti, hogy havonta akár 20-25 ezer kérelmezőre számíthat Magyarország az elkövetkező időszakban. Nem változott az a tendencia, hogy sokan elhagyják az országot, ám előtte sokkal hosszabb időt töltenek itt, mint korábban.

Végh elmondta: tavaly a kérelmezők nagy aránya a biztonságosnak tekintett Koszovóból érkezett, ezért a kérelmeknek csupán 10 százalékát fogadták el. Idén azonban már meghatározó azoknak az aránya, akik olyan válságövezetből érkeztek, mint Szíria, ezért nyilvánvalóan több kérelmet fognak az érintett számára pozitívan elbírálni.

A műsorban elhangzott, hogy a menedékkérők 99 százaléka illegálisan lép be Magyarországra. Végh Zsuzsanna ezzel kapcsolatban azt mondta: többségük nem rendelkezik személyazonosító okmányokkal, de az is gyakori, hogy ha vannak irataik, akkor azokat elrejtik, mert úgy vélik, így nehezebb őket visszaküldeni.

Hozzáfűzte: információik szerint jelenleg is sokan várakoznak Törökországban a továbbindulásra, így a következő hónapokban várhatóan nem csökken a menedékkérők száma.