Magyarország és Nagy-Britannia kapcsolatai abban az időben fejlődtek ki, amikor mindkét ország az Európai Unió tagja volt, ez az időszak azonban elmúlt, a brexit lezajlott, és a feladat most a brexit utáni időszak együttműködési formáinak kialakítása - mondta az MTI szerint Orbán Viktor Londonban, miután kétoldalú megbeszélést folytatott Boris Johnson brit kormányfővel a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban.

A Johnsonnal folytatott tárgyaláson mindenekelőtt a magyar-brit kétoldalú együttműködés további menetéről volt szó, de megvitatták a közép-európai, mindenekelőtt a visegrádi országok és Nagy-Britannia további együttműködésének lehetőségeit is. Orbán Viktor szerint a kétoldalú kapcsolatok két különösen ígéretes területeként került szóba a megbeszélésen az energiaipar és a védelmi ipar. Felidézte, hogy a Shell volt az első nem orosz energiaipari cég, amellyel Magyarország hosszú távú gázvásárlási megállapodást kötött - írta az MTI.

QP | Quality Placement

A brit miniszterelnöki hivatal közleménye szerint a találkozón Johnson és Orbán a védelmi együttműködés mellett a klímaváltozás által támasztott kihívásokról is beszélgettek, és Johnson aggályait fejezte ki az emberi jogok magyarországi helyzetével kapcsolatban, különös tekintettek az LMBTQ-jogokra, a sajtószabadságra és a nemek közti egyenlőségre - írta a BBC-re hivatkozva a 444.hu. Ezen kívül arra bátorította Orbánt, hogy a magyar kormány használja befolyását a demokrácia eszméjének népszerűsítésére a Kínával, Oroszországgal és Fehéroroszországgal fenntartott kapcsolataiban.