A régió bankpiaci helyzetéről szóló, csütörtökön az MTI-hez eljuttatott tanulmányában a bank megállapítja: míg az euróövezetben a GDP arányában a hitelezési telítettség 120 százalék, addig a régióban csak 49 százalék. Az elmúlt évben a hitelkihelyezés 9 százalékkal emelkedett, és megközelítette az 1.500 milliárd eurót.

Különösen a vállalati hitelezés és a jelzáloghitelezés területén jók az üzleti lehetőségek. A régión belül továbbra is jelentősek lesznek a különbségek, és a 2011-2015-ös időszakban várhatóan Oroszország és Törökország járul hozzá döntő mértékben a bankpiac növekedéséhez.

A tanulmány azzal számol, hogy hosszabb távon a régió gazdaságának felzárkózását gyorsíthatja a banki hitelezés azzal, hogy segít kihasználni az eltérő gazdasági adottságokban rejlő lehetőségeket, illetve elmélyíteni a kereskedelmi kapcsolatokat.

A múlt év második felében romlottak a finanszírozási feltételek, csökkent a bankok bevétele, a szektor teljesítménye ugyanakkor több vonatkozásban javult.

A régióban 2010 vége óta nem nőtt a rossz hitelek átlagos aránya, ez a múlt év végén a becslések szerint 14 százalékon állt - állapítja meg az Unicredit. A céltartalékok állománya, Kazahsztán kivételével, 2011-ben a 2010-es szint felére csökkent szinte minden országban, a legnagyobb mértékben Magyarország mellett a balti országokban, Oroszországban, Boszniában és Ukrajnában lehetett csökkenteni a céltartalékokat.