Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly az éves hozamadatok széles skálán mozogtak, 1,54 és 16,39 százalék között mozogtak. Ezzel a pénztárak tízéves nettó hozamrátája megközelítette a 7,7 százalékot, miközben a tízéves átlagos infláció 4,87 százalék volt, azaz évi mintegy 2,8 százalékos reálhozamot termeltek.

Az önkéntes nyugdípénztárak működési vesztesége 2013-ben érdemben mérséklődött, sőt az utolsó negyedévben 3 milliós pluszba fordult a mérleg.

Az egészségpénztárak 1,03 millió fős létszáma stagnál, mivel a cafeteria elszívó hatása továbbra is tart - állapította meg az elnök. Emiatt a munkáltatói összbefizetés csökkent, miközben az egyéni kissé nőtt. Az egészségpénztáraknál továbbra is jellemző, hogy amit az év folyamán befizetnek, azt el is költik a tagok. Az életmódjavító szolgáltatásokra továbbra sincs igény. A hozamok csökkenésével felértékelődhet annak jelentősége, hogy a pénz kétéves lekötése után pótlólagos adókedvezmény jár.

Egyelőre nem csökken tovább a magánnyugdíjpénztárak vonzereje, hiába szűnnek meg pénztárak: jelenleg 62 ezer tagjuk van, az összvagyonuk pedig 193 milliárd forint.