Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elképesztően megdrágult az építőipari szakmunka, de az elrugaszkodott vállalási árakkal nem nőtt együtt a kivitelezés színvonala. A méregdrágán megvásárolt építőanyagokat hozzá nem értő módon építik be sok helyen, jelentős esztétikai és anyagi kárt okozva a megrendelőknek - írta a Világgazdaság elemzése.

Az összesítés szerint jelentős átrendeződés várható ezen a piacon is, ugyanis megváltozik a finanszírozási környezet.

A lakás-felújítási támogatás eltűnése és sok nagyberuházás elodázása együttesen érezhető, kifutó munkák még vannak, de nem tudni, hogy ez milyen hatással lesz a 2023-as évre.

Már piaci vákuumról beszélnek a szektor szereplői

Sok nagyberuházást leállítottak, és éppen most futott ki a lakossági megrendelői kört megélénkítő 3+3 millió forintos támogatási program is

– nyilatkozta a vg.hu-nak Ács Erzsébet, a Lakberendezők Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke.

Már most látszanak a fordulat jelei, a piaci vákuumról egyelőre csak beszélnek, a kifutó munkák még elegendő feladatot és bevételt generálnak az érintetteknek, akik egyelőre nem tudják, hogy mekkora bevételkiesést hoz mindez számukra.

Ács Erzsébet a Világgazdaságnak azt mondta, a bemutatótermek lehetnek a rezsirobbanás nagy vesztesei, mert a nagy költséggel működő, nagy alapterületű, frekventált helyen üzemelő üzletekre egyre kevesebb cég tud és akar áldozni.

Ez pedig alapvetően átalakítja a lakberendezési piacot is, ahol várhatóan reneszánszukat élik majd a szakkiállítások.

Óriási árdrágulás, szakemberhiány és szedett-vedett munkavégzés: egyre több ilyen van a lakás-felújítási piacon

Elrugaszkodott árakon lehet festőt, burkolót, asztalost, víz-gáz és villanyszerelőt találni, aki pedig még igazán érti is a szakmáját és ismeri az újdonságokat, képezi magát, és minőségi munkát végez, olyan embert csak elvétve

– mondta a lapnak a lakberendezői szövetség elnöke.

A szakember szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a kivitelezők túlvállalják magukat, ami miatt törvényszerű, hogy kártyavárként omlik össze a rendszer, késések, csúszások, sőt, félbehagyott munkálatok, rosszul beépített, menthetetlen anyagok és berendezések, összességében sok millió forintos kár keletkezik így a megrendelőknél.