Már előkészítés alatt áll az Állami Számvevőszék (ÁSZ) újabb ellenőrzése, amely fő  célja annak értékelése, hogy az Egészségbiztosítási és a Nyugdíjbiztosítási Alapnál kialakított nyilvántartási rendszerek biztosítják-e a megbízható működést, a jogosultak jogszerűen kapják-e meg az ellátásokat, egyúttal a rendszer kiszűri-e az úgynevezett potyautasokat, ehhez az egyéni számlák kialakított/tervezett rendje megfelelő támogatást nyújt-e; a rendszerek fejlesztése növelte-e az ügyintézés hatékonyságát és eredményességét; hasznosultak-e az korábbi ÁSZ ellenőrzések javaslata - adta hírül a számvevőszék hírportálja.

A tb-alapokból nyújtott ellátások és szolgáltatások jogosultsági rendjében alkalmazott nyilvántartási rendszerek működésének ellenőrzése címet viselő vizsgálat alapján az ÁSZ-jelentés várhatóan 2012 februárjában kerül nyilvánosságra. A számvevők szerint a vizsgálat várhatóan módot ad arra is, hogy az Orbán-kormány által 2011 márciusában közzétett Széll Kálmán tervben a két alap működésére kiható törekvések és intézkedések (egységes nyugdíjszámítás, a korengedményes nyugdíjak rendszerének átalakítása, egyszerűbb és értéken történő egészségügyi finanszírozás, a gyógyszertámogatás rendszerének átalakítása) kapcsán megvizsgálják azok tervezett hatásait a nyilvántartási rendszerekre, az egyéni számlák kialakítására és működtetésére.

Az ÁSZ tavaly decemberben kiadott 2011-es ellenőrzési terve szerint a helyszíni ellenőrzés kezdési időpontja várhatóan 2011. július 11., a jelentést megvitató elnöki értekezlet időpontja 2012. február 20. lesz, az ellenőrzés előzetesen számított erőforrás igénye 1120-1680 ellenőri nap.

A vizsgálatot az is indokolja, hogy az e két alapból nyújtott ellátások az állampolgárok legszélesebb körét érintik. Magyarországon mintegy 3 millió nyugdíjas van, száz lakosra 800 körüli járóbeteg-esetszám és 200 körüli kórházi ápolási nap esik évente. Az alapok kiadásai együttesen évente meghaladják a 4000 milliárd forintot. A nyugdíjágazatban évente mintegy 180 ezer új ellátást megállapító határozathoz használják fel az egyéni nyugdíjszámla adattartalmát, az egészségügyben pedig minden orvosi beavatkozást megelőzően hasznosítják a jogosultságok alapjául szolgáló rendszeresített nyilvántartások (taj, beszj, betegség kódok szerinti finanszírozási adatok) adatait, ezért a nyilvántartások magas fokú megbízhatósága kulcskérdés. A kialakított rendszerek megfelelő működtetése a közbizalom igen fontos pillére - véli a számvevők.

Az alapok 2005-ös és 2006-os ellenőrzésénél az ÁSZ munkatársai visszatérő hiányosságokat állapítottak meg a nyilvántartásokkal kapcsolatban (nem voltak teljes körűek, esetenként nem voltak hitelesek vagy megbízhatóak). Az Alapok
pénzeszközei védelmét az szolgálja, ha az azokból finanszírozott ellátásokat, szolgáltatásokat csak az arra jogosultak vehetik igénybe. Így kiemelt szerepe van a jogosultságokat megalapozó (egyéni) nyilvántartási rendszerek adattartalmának, átláthatóságának, összhangjának.