A számvevők a jóváhagyott ellenőrzési programjuknak megfelelően a napokban fejezik be a helyszíni ellenőrzést a központi költségvetés közvetlen bevételeit és kiadásait kezelő szervezeteknél, a fejezeteknél, az elkülönített állami pénzalapok és a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai kezelőinél. Az ellenőrzés keretében mintegy 7000 milliárd forint közpénz felhasználásáról mondanak majd véleményt az ÁSZ által kidolgozott módszertanok alapján - adta hírül az ÁSZ hírportálja.

A nemzetgazdasági elszámolások ellenőrzése során a hiány alakulásával, a központi költségvetés finanszírozásával foglalkoztak. Az ellenőrzés során vizsgálták az EU-nak való befizetéseket és az uniós forrásokból érkezett támogatások felhasználását is, beleértve az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat - különös figyelmet fordítottak a támogatáselosztási rendszer működési kockázatainak feltárására.

A számvevői jelentések megállapításainak tematikus feldolgozása alapján készül el a nyár folyamán a számvevőszéki jelentést, amely tartalmazza az előző évek zárszámadási számvevőszéki jelentéseiben tett megfogalmazott javaslatok hasznosulását is. Az Országgyűlés a 2010-es költségvetés végrehajtásáról készített számvevőszéki jelentést a zárszámadásról szóló törvényjavaslattal együtt tárgyalja az ősz folyamán.

A 2011-es ellenőrzési terv alapján ÁSZ a 2010-es évről szóló zárszámadás ellenőrzésnek előkészítése 2010. július 5-én kezdődött, majd 2010. október 13-án hagyták jóvá a programot. A jelentést megvitató elnöki értekezlet időpontja: 2011. augusztus 16. lesz. Az ÁSZ úgy kalkulált, hogy a tervezett kapacitásigény 11 740 ellenőri nap.

A parlamentnek tegnap beadott őszi törvényalkotási program alapján a 2010-es évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot a szokásos ütemben tárgyalják, azaz az NGM augusztusban nyújtja be és várhatóan októberben hagyja jóvá a parlament.