A kivitel értéke 8,3 milliárd euró (2583 milliárd forint), a behozatalé 7,4 milliárd euró (2315 milliárd forint) volt - adta hírül második becslését a KSH.

Idén szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest: euróban kifejezve az export 6,5, az import 8,6 százalékkal nőtt. A külkertöbblet 85 millió euróval csökkent, és 855 millió eurót tett ki. (Az egyenleg értéke 41 millió euróval magasabb az első becslésben közölt értéknél.)

Az egyenleg alakulását döntően az energiahordozók importjának csökkenése, és a gépek, berendezések exportjának növekedése határozta meg.

A kivitel értéke 67,7 milliárd euró (20 896 milliárd forint), a behozatalé 61,5 milliárd euró (18 989 milliárd forint) volt.

Idén az első kilenc hónapban a gépek és szállítóeszközök volumene a kivitelben és a behozatalban egyaránt 11-11 százalékkal emelkedett. A közúti járművek forgalmát az export-import relációban erőteljes, két számjegyű növekedés jellemezte. A harmadik negyedévben az export növekedési üteme enyhén mérséklődött, míg az importé erősödött. A termékkörön belül a különféle alkatrészek behozatalában és a kész személygépkocsik kiszállításában is a német reláció dominált.

A villamos gépek mindkét irányú kereskedelme 10 százalék körüli mértékben bővült. Az energiafejlesztő gépek és berendezések forgalmát hasonló mértékű - az exportban 10 százalékos, az importban ezt meghaladó - növekedés jellemezte. Az általános rendeltetésű ipari gépek importvolumene számottevően nőtt, leginkább az autóiparhoz kapcsolódó centrifugák és különféle szivattyúk növekvő keresletéből adódóan.

A feldolgozott termékek exportvolumene 6,5, importvolumene 7,5 százalékkal emelkedett. A vegyipari termékek között a legnagyobb súlyú gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek importjának volumene ötödével, az exporté ennél valamivel kisebb mértékben nőtt.

Az energiahordozók importja 8,7 százalékkal csökkent. A kőolaj és kőolajtermék behozatala a jelentős világpiaci árcsökkenés mellett enyhén visszaesett - a harmadik negyedévi csökkenés miatt. A gáz importja több mint negyedével csökkent, a harmadik negyedévben a csökkenés mértéke mérséklődött. A kisebb részarányú villamos energia behozatala 10 százalék feletti mértékben nőtt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 4,9, az importé 6,7 százalékkal nőtt.

A forgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 0,5, a behozatalban 1,0 százalékkal csökkent. A forint árfolyama az euróhoz képest 0,1, a dollárhoz viszonyítva közel 22 százalékkal gyengült. A cserearány pedig 0,5 százalékkal javult.