Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány még 2012-ben hozott rendeletet a településkép követelményeiről és ebbe "csempészte bele" a köztéri reklámhordozók feltételekhez kötését. A helyi önkormányzatok a településképre hivatkozva korlátozhatják, vagy éppen tilthatják is a köztéri reklámot.

Eddig lehetőség volt arra, hogy ilyen korlátozás a település képét nem befolyásoló területeken ne érvényesüljön. A jogszabály úgy fogalmazott eddig, hogy ezeken a területeken reklámra, reklámhordozókra és egyéb műszaki berendezésekre megengedő, tiltó vagy kötelező településképi követelmény és területi építészeti követelmény egyáltalán nem határozható meg. A módosítás szerint azonban mostantól meghatározható ilyen követelmény.

Mi lesz a már elhelyezett táblákkal?

Szintén új eleme a rendeletnek az is, hogy a polgármester a hatósági határozatot hivatalból - a jóhiszeműen szerzett és gyakorolt jogok sérelmével is - módosíthatja vagy visszavonhatja. Ez úgy is értelmezhető, hogy az eddig engedélyezett reklámtáblákat meg lehet szüntetni.

A településvédelmi törvény végrehajtási rendeletének egyik előírása szerint - az utcabútorok kivételével - a reklámhordozót tartó berendezés reklámhordozók elhelyezésére igénybe vehető felülete a 11 négyzetmétert nem haladhatja meg. A ragasztott reklámokat pedig tiltja a jogszabály.

Az egyéb plakátok, illetve építési reklámhálók mérete viszont 2-9 négyzetméteres lehet.

Ezekre a tilalmakra ez év június elsejéig felmentést ad a mostani rendelet, de csak azoknak a szervezeteknek, amelyeket felsorol a településvédelmi törvény 18. paragrafusa. A bárki által elérhető, hivatalos net-jogtárban viszont ennek a jogszabálynak nincs 18. paragrafusa. A szövegből a választásokkal kapcsolatos plakátokra lehet következtetni.

Ez a felmentés csütörtöktől hatályos, míg a teljes módosítás már szerdán hatályba lépett.

A kép forrása: Napi.hu/Szabó Dániel