Bár benne volt a pakliban, az időzítés mindenképpen meglepő - mondta a Standard & Poor's leminősítését kommentálva Suppan Gergely. A Takarékbank közgazdásza hozzáfűzte: az, hogy az S&P nem várta meg a megszorító csomag hatásait a leminősítéssel, egyértelműen azt jelzi, hogy a hitelminősítő elégedetlen a kabinet terveivel. Ez arra kell, hogy ösztönözze a kormányt, hogy mielőbb olyan tervet készíten, amely nem a bevételnövelésen, hanem a kiadácsökkentésen keresztül mérsékli az irdatlan államháztartási deficitet.

Annak ellenére, hogy Gyurcsány Ferenc a minap azt közölte, nem lesz több bejelentés az idén, Suppan úgy véli, hogy az önkormányzati válaszátsok után olyan intézkedések nyilvánosságra hozatala várható, amelyek már a hosszú távú reform kezdetét jelenthetik.

Kérdésünkre, miszerint a másik nagy hitelminősítőtől, a Moody's-tól is várható-e hasonló lépés a közeljövőben, a szakérrtő úgy felelt, utóbbi nem követi automatikusan a többieket. Ráadásul a Moody's korábban deklarálta, hogy kivár az osztályzat módosításával, nem beszélve arról, hogy a szóban forgó cég reagál a leglassabban hitelminősítők között.