Újabb brüsszeli pénzügyi támogatást kaphat Magyarország az ukrajnai menekültek ellátására - írja a Népszava. Az Európai Bizottság hamarosan 21,1 millió euró (8 milliárd forint) gyorssegélyt utalhat a háború sújtotta országból hazánkba érkezőknek nyújtott segítség finanszírozására.

A hatóságok ebből a pénzből támogathatják a menekülteket – például élelmiszer és ideiglenes szállás biztosításával –, valamint elvégezhetik a külső határokon felmerülő regisztrációs és egyéb feladatokat. A gyorssegély az EU belügyi alapjából érkezik, a létrehozásáról szóló határozat előírja, hogy a kormányzati szervekhez érkező források 30 százalékát civil szervezeteknek, helyi és regionális kormányzatoknak kell eljuttatni.

A gyors ügyintézés érdekében az Európai Bizottság nem a tényleges költségek, hanem az eredmények alapján fogja felszabadítani a pénzt, vagyis a kormánynak be kell mutatnia, hogy mire kívánja fordítani. A brüsszeli testület utólag fogja vizsgálni, hogy a forrásokat valóban a céloknak megfelelően és szabályszerűen költötték-e el.