Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Néhány településen átmenetileg hiány alakulhat ki tűzifából, amit részben a rendkívüli hideg, részben az illegális tűzifa-kereskedés visszaszorítása okoz - írja a Magyar Nemzet. Főleg azokban a kis falvakban van gond, amelyekbe a nagy szállítási távolságok miatt az átlagosnál drágábban juthat el a tüzelőanyag.

A szakértők nem értenek egyet abban, hogy az elmúlt években túlzott erdőirtás történt-e az országban, ami hozzájárulhat a hiányhoz. Van, aki szerint a biomassza-erőművek a hulladékfa mellett elkezdtek tűzifát is használni, ami olyan erdőirtásokhoz vezetett, amelyeket csak késve pótoltak. Mások szerint  minden tarvágást  ültetés követ.

Egyes helyeken a tüzelőanyag-kereskedők nem készültek fel a rendkívüli hidegre és hiányzik a piacról a fekete értékesítés. Az illegális tűzifaeladás milliárdos üzletté vált az elmúlt években, ezért a kormány a visszaszorítása mellett döntött. Ez ugyan kifehéríti a piacot, de most hiányoznak a piacról a fanepperek.

A hideg tél további következménye, hogy naponta több mint 70 millió köbméter földgázt használ el az ország, szemben egy átlagos téli nap 55-60 milliós felhasználással. Ezért mind a gáz-, mind a távhőszámlák 20 százalékkal magasabbak lehetnek az ilyenkor szokásosnál. Utóbbiakkal májusban szembesülnek a fogyasztók - írta a lap.