Különböző iparágak, mint a gyártás, egészségügy, logisztika, állami szektor, oktatás, építészet, IT, szállodaipar, agráripar szakembereit kérdezte meg a Jooble egy kérdőív keretében.

A megkérdezettek 64,5 százaléka több mint  7 éves, 27 százaléka több mint 3 éves és 8,5 százaléka kevesebb mint 3 éves tapasztalattal rendelkezik. 

A válaszadók 46,8 százaléka nemrég kapott béremelést, viszont 32,8 százaléka elég rég nem kapott már fizetésemelést. A kérdőívet kitöltők 11,9 százaléka akkor kapott fizetésemelést, amikor munkahelyet szeretett volna váltani, s 8,5 százalék nem is emlékszik, mikor kapott utoljára fizetésemelést. 

Megelégedés a fizetés jelenlegi szintjével és az emelésről való tervek

A kérdőívben megkérdezettek 36,6 százaléka elégedetlen  a jelenlegi fizetésével, 28,5 százaléka pedig nem lát lehetőséget a fizetés emelésére. Ugyanakkor, 28,1 százalék számára elegendő a jelenlegi fizetés, viszont szeretne jobbat. A kérdőívet kitöltők 6,8 százaléka teljes mértékben elégedett a jelenlegi fizetésével.

Arra a kérdésre, miszerint terveznek-e az elkövetkező fél évben béremelést kérni a jelenlegi munkaadótól, a válaszadók többsége igennel válaszolt.

Az alábbi tényezők motiválják:

  • infláció,  
  • az átlagkereset megemelkedése, 
  • szaktudásuk és az egy munkahelyen eltöltött évek száma. 
A fizetés megemelése céljából a válaszadók 43,2 százaléka a magasabb fizetéssel kecsegtető új munkahelyet jelölte meg, s csak utána egyeztetne jelenlegi munkaadójával a béremelésről. A válaszadók 31,9 százaléka új munkahelyet keresne magasabb fizetéssel, 24,9 százalék pedig béremelést kérne a jelenlegi munkaadótól, felkészülve a nemleges válaszra vagy az elbocsátásra.

A felmondásra való készség a bérezés miatt

A magyar munkavállalók 61,5 százaléka kész lenne felmondani, ha nem emelnének a fizetésén, 38,5 százalék viszont erre nem volna hajlandó. Arra a kérdésre, hogy milyen fizetésemeléssel lennének elégedettek, a válaszadók 39,4 százaléka a 20-30 százalékkal járó emelést tartja célszerűnek.

A Jooble által megkérdezettek 69,4 százaléka nem szeretne nem anyagi kompenzációt kapni (cég által fizetett képzések, utazás kompenzálása, egyéb lehetőségek) béremelés helyett, 30,6 százaléknak pedig megfelelne az ilyen fajta kiegészítés.