Az államháztartás nettó finanszírozási képessége az előzetes adatok szerint 2012 első negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP -4,4 százaléka (-1262 milliárd forint) volt. 2012 első negyedévében az államháztartás nettó finanszírozási képessége a negyedéves GDP -1,9 százalékát tette ki (-124 milliárd forintot).

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2012 első negyedévének végén a GDP 78,9 százaléka volt (22397 milliárd forint), míg a nettó tartozás 15112 milliárd forintot tett ki, ami a GDP 53,2 százalékának felel meg. Az adósságot az első negyedévben 231 milliárd forinttal növelte a nettó hitelfelvétel (tranzakció), és 526 milliárd forinttal csökkentette a forint erősödése (átértékelődés).

203 milliárdos finanszírozási igény

2012 első negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 203 milliárd forint volt. A központi kormányzat pénzügyi eszközei közül a hitelek, a tőzsdei részvények, a befektetési jegyek és az egyéb követelések állománya számottevően csökkent, míg a betétek és az adósságpapírok állománya nőtt tranzakcióból eredően - közölte az MNB. A kötelezettségek esetében meghatározó volt az állampapírok növekedése és a külföldi hitelek valamint az egyéb tartozások csökkenése.

Forrás: MNB
Kép: Kattintson a nagyobb képért!

A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási képessége 89 milliárd forint volt. Pénzügyi eszközeik közül jelentősen növekedtek a hitelintézeti betétek, a kötelezettségeik közül pedig számottevően csökkent a kötvényekben és hitelekben fennálló adósság, míg az egyéb tartozások növekedtek tranzakcióból eredően. A társadalombiztosítási alapok nettó finanszírozási igénye 10 milliárd forint volt. Eszközeik közül az egyéb követelések, tartozásaik közül a hitelek csökkentek.

Kevesebb deviza-, több forinthitel

A háztartások nettó finanszírozási képessége az előzetes adatok szerint 2012 első negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 5,2 százaléka (1489 milliárd forint) volt. Az első három hónapban a háztartások nettó finanszírozási képessége (345 milliárd forint) a negyedéves GDP 5,3 százalékát tette ki. A végtörlesztéshez kapcsolódó tőketranszfer nélkül számolt nettó finanszírozási képesség (149 milliárd forint) a negyedéves GDP 2,3 százalékát érte el az első negyedévben.

A pénzügyi eszközök közül számottevően csökkentek a forintbetétek és a befektetési jegyek, kisebb mértékben a forint készpénz, az életbiztosítási díjtartalékok és az egyéb követelések tranzakcióból eredően. Ezzel egy időben növekedés volt tapasztalható a devizabetétek és a központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok adataiban. A kötelezettségek esetében a devizahitelek tranzakcióból eredő csökkenése - elsősorban a végtörlesztés miatt - kiemelkedő mértékű volt, ugyanakkor a forinthitelek - elsősorban szintén a végtörlesztéshez kapcsolódóan - számottevően nőttek.

1354 milliárd a végtörlesztésre

A végtörlesztés jelentős hatást gyakorolt a háztartások, az államháztartás és a pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási képességére 2011 utolsó és 2012 első negyedévében. 2011 negyedik negyedévében a háztartások piaci árfolyamon számolva 642 milliárd forint összegben fizették vissza devizahiteleiket a végtörlesztés feltételeit kihasználva, ennek során 174 milliárd forint tőketranszfert kaptak részben a pénzügyi vállalatoktól (122 milliárd forint értékben) és részben az államháztartástól (52 milliárd forint értékben).

2012 első negyedévében a háztartások piaci árfolyamon számolva 712 milliárd forint összegben fizették vissza devizahiteleiket a végtörlesztés keretében, ennek során 196 milliárd forint tőketranszfert kaptak. Az MNB becslései szerint a háztartások 2012 első negyedévében a pénzügyi vállalatoktól 144 milliárd forint értékben, az államháztartástól 52 milliárd forint értékben kaptak tőketranszfert.