Hétfőn az építőipar tavaly decemberi és egész éves teljesítményéről szóló adatokat közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tavaly novemberben az építőipari termelés 5,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az épületek építése 7,7, az egyéb építményeké 2,2 százalékkal nőtt. Az októberihez mérten 12,1 százalékkal nőtt az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése, június óta minden hónapban magasabb volt az előző havinál, novemberben 27,3 százalékkal meghaladta a májusi mélypontot. Tavaly az év első tizenegy hónapjában az építőipari termelés 9,9 százalékkal mérséklődött éves összevetésben.

Tavaly novemberben a megkötött új szerződések volumene 55,5 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 87,1, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 35,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Ezzel a vállalkozások 2020. november végi szerződésállományának volumene 2,7 százalékkal magasabb volt a 2019. november véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 53,8 százalékkal nagyobb, az egyéb építményeké 15,0 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban.

Kedden publikálja a KSH a GDP tavalyi negyedik negyedéves adatának első becslését.

A harmadik negyedévben 4,6 százalékkal csökkent a GDP volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévinél 11,4 százalékkal nagyobb, az előző év azonos időszakinál 4,6 százalékkal kisebb volt. A nemzetgazdaság teljesítménye az első három negyedévben 5,5 százalékkal visszaesett a nyers adatok szerint.

A GDP harmadik negyedévi, 4,6 százalékos visszaeséséből a szolgáltatások 2,2 százalékpontos, az ipar 0,4 százalékpontos, az építőipar 1,0 százalékpontos csökkenést okozott. A felhasználási oldalon a végső fogyasztás 1,7 százalékpontos, a bruttó felhalmozás 2,8 százalékpontos - ezen belül a bruttó állóeszköz-felhalmozás, a beruházások 4,3 százalékpontos - a külkereskedelmi forgalom egyenlege 0,1 százalékpontos csökkenést okozott.