A Budapest honlapján elérhető, Tarlós István főpolgármester 2014-es költségvetési koncepciójára vonatkozó előterjesztés szerint a jövő évi büdzsé az ideivel megegyező feltételrendszer mellett készülhet. Irányelvként kell figyelembe venni a 2013-as költségvetéssel együtt elfogadott középtávú finanszírozási prognózist, amelyet azonban az adósságátvállalás megvalósulása után kell módosítani az addig alakuló adósságszolgálati adatokkal. Erről legkorábban a költségvetési rendelet szeptemberi változtatásakor lehet szó.

Az elfogadott középtávú finanszírozási prognózis 2014-re a fejlesztési kiadások csökkenésével számol, ennek egyik legfőbb oka a korábbi unós pénzügyi ciklusban indított projektek kifutása. A fejlesztések miatt elmaradó amortizáció pótlása és a fejlődés biztosítása érdekében új projekteket is el kell indítani - fogalmaz az előterjesztés. Ezek közül a legjelentősebb a meglévő, elöregedett járműállomány fokozatos csökkentése, a fejlesztések súlypontja áthelyeződhet a közösségi közlekedésre.

A fővárosi közlekedést az állam és a Budapest között tavaly tavasszal létrejött megállapodás rendezheti. Ennek folyományát is figyelembe kell majd venni a 2014-es büdzsé tervezésekor. Az idei költségvetési törvény például még 10 milliárd forint közvetlen támogatást biztosít a tömegközlekedés támogatására központosított támogatásként. További támogatásként kell figyelembe venni a kerületek és a fővárosi önkormányzat közötti forrásmegosztás módosítását, az arány 47 százalékról 51 százalékra módosult Budapest javára. A forrásmegosztási törvény értelmében Budapest önkormányzata 4 százalékpontot a közösségi közlekedés finanszírozására fordít, ez nagyjából 7,5 milliárd forint.

A Budapest 21 szerződés alapján a kormány a Fővárosi Önkormányzat 2012-es adósságállományának 60 százalékát vállalja át. Az arány jelentősen meghaladja a törvényben rögzített minimális 40 százalékot. Az adósságátvállalásnak június 28-ig kell megtörténnie. Ez még szintén alaposan felülírhatja a jelenleg már elfogadott 2013-as büdzsét, a jövő évire körvonalazódó tervezetet is majd annak készültekor. Ahogy az idéntől érvénybe lépő feladatalapú finanszírozás is új szokásrendet követel a főváros gazdálkodásától.