A tervek szerint 2008-ban indulhat el Magyarországon a földfelszíni digitális műsorszolgáltatás – közölte Sarkady Ildikó, a Miniszterelnöki Hivatal főtanácsosa kedden a Média Hungary elnevezésű szakkonferencián. A Nemzeti Hírközlési Hatóság még az idén kiírja a pályázatot az öt úgynevezett multiplex üzemeltetési jogára, amire információink szerint nem jelentkezhetnek azok a tévéműsorszórók, amelyeknek már legalább 300 ezer előfizetőjük van – ilyen a UPC és a T-Kábel.

A multiplexek tartalmát ugyan az üzemeltetők határozzák majd meg, ám az elsőben mindenképpen benne lesz a három közszolgálati csatorna. Emellett helyet kaphat még két hír- és közéleti csatorna, illetve a két vezető kereskedelmi adó, feltéve, hogy vállalják: 2009 végéig befejezik az analóg műsorszolgáltatást.

Sarkady Ildikó elmondta azt is, hogy a média működésének újraszabályozása menetrendszerűen halad. Ennek részeként éppen ma tart expozét a Parlamentben az 1996-ban született médiatörvény uniós harmonizációjáról, illetve a digitális átállás szabályozásáról Szilvásy György kancelláriaminiszter. E két jogszabály végszavazása június 18-án lesz, késlekedni már csak azért sem célszerű velük, mert a brüsszeli bizottság hiányuk miatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben.