Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A hétvégi Napi Gazdaság cikke

Eddig viszont még az sem dőlt el, plasztik lesz-e vagy egyszerű utalvány. Pedig Horváth Endre, az NGM gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára szerint a koncepció már tárcaközi egyeztetésre került.

Horváth ezt Az Utazó magazin díjátadó ünnepségén (a magazin olvasói, a szakma képviselői és üzletemberek szavaztak arról, hogy 2010-es teljesítményük alapján mely turisztikai szolgáltatók voltak a legjobbak) mondta el. Mint kifejtette: a pihenőkártya bevezetésének célja a turizmusban a multiplikátor hatás beindítása, új turisztikai értékek megteremtése.



Az eseményen Erdei János, a Magyar Szállodaszövetség elnöke arról beszélt, hogy a nehéz helyzetben lévő turisztikai szektor és a hotelszakma számára kézzelfogható segítséget jelent az üdülési csekk adótartamának idei, 25-ről mintegy 19 százalékra csökkentése, a legfontosabb húzóerőt azonban a Széchenyi Pihenőkártya jelentheti majd. Ez a plasztik a szakma várakozásai szerint akár 30 százalékkal is növelheti a belföldi keresletet.

Tény, hogy a pihenőkártya igen attraktív eleme lehetne a cafeteria-rendszernek, az üdülési csekkhez képest ugyanis csaknem négyszeres a kedvezményes keret nagysága - a minimálbér helyett évi 300 ezer forint. Ez alapján pedig a szakma által várt 30 százalékos megugrás még alábecsültnek is tűnik.

A késlekedés arra utalhat, hogy nagy harc folyhat a háttérben, hiszen - éppen a 300 ezer forintos limit következtében - ez jelentős üzletet biztosíthat azoknak, akiket a kormány kiválaszt kibocsátói, kezelői vagy elfogadói feladatokra. Minél inkább húzódik azonban a tartalom kidolgozása, annál inkább elvész erre az évre ez a lehetőség. A dolgozók ugyanis mostanában határozzák meg keretük havi összetételét - általában féléves időszakra. A Széchenyi tehát többnyire legfeljebb a második félévben lehet majd választható, de az sem zárható ki, hogy a céges palettára (a választható elemeket a vállalatok határozzák meg) csak jövőre kerül fel.