Az NGM közleménye szerint a bürokráciacsökkentési adócsomagban szereplő javaslat szerint - az úgynevezett "támogató eljárás" keretében - az adóhivatal célja ezen túl nem a szankcionálás, hanem a hibázó adózók szakmai támogatása lenne.

A javaslat szerint jövőre a kockázatelemzést kiegészíti az adóhivatal ügyfélbarát szolgáltatása, a "támogató eljárás". A NAV azonnal segít, ha egy adózónál kockázatot észlel. A támogató eljárás lényege, hogy a NAV nem ellenőriz, nem szankciónál; hanem önellenőrzést javasol, és ha szükséges közvetlen szakmai támogatást nyújt a hibák, hiányosság kiküszöbölése érdekében - olvasható az NGM közleményében.

Így működne

A kockázatelemzők megvizsgálják a NAV adatbázisában meglévő, például a benyújtott bevallásokat, az adatszolgáltatásokat, az esetleges ellenőrzési tapasztalatokat, a nyilvánosan elérhető és a más hatóságtól, adózótól származó adatokat. Ezeket egészítik ki az adóhivatal szakemberei az az online pénztárgépekből és az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszerből (ekáer) származó valós idejű adatokkal.

A kiértékelést követően indulhat a "támogató eljárás". A NAV a hibák, a hiányosságok és a korábbi mulasztások mielőbbi megszüntetése érdekében önellenőrzést javasol. Ha szükséges, akkor a közvetlen, szakmai segítségnyújtás érdekében felveszi a kapcsolatot a kockázatelemzésen átesett ügyfelével. Ez gyakorlatilag, egy az ügyfélre specializált személyes adószakmai tanácsadás, a mellett, hogy az adóhivatali segítségnyújtás a már bevallással lezárt, korábbi időszak hibáinak javítását, hiányosságainak pótlását is érinti.

Önkéntes, de érdemes

Az NGM szerint a támogató eljárásban való részvétel önkéntes, de a tárca szerint érdemes élni a lehetőséggel, mert az eljárás keretében rendezett jogsértések miatt semmilyen szankciót nem szabhat ki a NAV.

Ha viszont a kockázatelemzők a rendelkezésre álló adatokból azt az egyértelmű következtetést vonják le, hogy például "a csalárd vállalkozás rendszeresen és üzletszerűen űzi az adóelkerülést, adócsalást, akkor az ellenőrzéssel és a csalás jogkövetkezményeként járó szankciókkal számolnia kell az államkasszát és a tisztességes adózókat is károsító vállalkozónak" - fogalmaz a közlemény.

QP | Quality Placement