Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2021. július 1-jével a lakcímnyilvántartásba bejegyzett értesítési címeket érvénytelenítették.

A törvény indokolása szerint megújítják a személyiadat- és lakcímnyilvántartást, és ennek keretében indokoltnak tartják az értesíti cím megszüntetését.

“Figyelemmel a bejelentések csekély számára, arra, hogy ezen adatokhoz szakrendszer nem kapcsolódik, az értesítési címek kivezetésre kerülnek, 2021. július 1. napjával a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban szereplő érvényes értesítési címeket a nyilvántartást kezelő szerv hivatalból érvényteleníti. Ezt követően az értesítési cím bejelentésére nem lesz lehetőség“

- áll a törvény döntés indoklásában.

Mi az értesítési cím?

A Lakcímtörvény szerint az értesítési cím az a cím (címhely, postafiók vagy postai szolgáltató hely), amelyet kapcsolattartásra szolgáló elérhetősége céljából a lakcímén kívül a polgár bejelentett. Az értesítési cím 2012 óta létezik, de a bevezetése hiányos volt, ezért a rendszert több kritika is érte. A Város Mindenkié csoport 2016-ban például nyilvánosan jelezte a belügyminiszternek, hogy az értesítési cím rögzítésére sincs lehetőség a nyilvántartásban és az ehhez szükséges űrlap sem létezik (noha ennek tartalmát a törvény rögzíti). Vagyis összességében az értesítési cím rögzítését nem lehetett igényelni, annak ellenére, hogy a törvényi lehetőség több éve fennállt.

Miért baj, ha nem lesz értesítési cím?

Az Utcajogász rámutat, hogy az értesítési cím intézménye megoldhatta volna azoknak a problémáját, akik valamiért nem tudnak a valós lakóhelyükre bejelentkezni vagy egyáltalán nem rendelkeztek lakcímmel, például azért, mert lakcímüket fiktiválták vagy “települési szintű” lakcímmel rendelkeztek. Ilyen helyzetben tipikusan albérletben élők vagy hajléktalan emberek vannak.

A jogvédő szervezet szerint a törvénymódosítás indokolása szem elől tévesztette, hogy a “bejelentések csekély számavalószínűleg nem a társadalmi igény hiányának köszönhető, hanem annak az eredménye, hogy az értesítési címhez kapcsolódó adminisztratív környezetet a kormány évekig nem teremtette meg, így lényegében hiába állt jogilag rendelkezésre az értesítési cím, a gyakorlatban az emberek nem tudtak ezzel élni.

Az Utcajogász szerint a módosítás hatására várhatóan meg fog nőni azoknak az eseteknek a száma, ahol a küldemények kézbesítése nem lesz egyértelmű, amely pedig a jogviták elhúzódásához fog vezetni.