A februári közgyűlés döntött arról, hogy Fővárosi Integrált Viteldíjbeszedési Elektronikus Rendszer (FVR) néven újra nekifut a főváros az elektronikus jegyrendszer kialakításának. Ez szélesebb körű szolgáltatást nyújt majd, mint amilyen az eredeti tervben szerepelt - emelte ki a főpolgármester.

Ez a projekt nem a sikertörténeteink közé tartozik, ez az én felelősségem, és szeretném is kiigazítani ezt a hibát - ezzel kezdte Tarlós István főpolgármester Pintér Sándor belügyminiszterrel közösen az elektronikus jegyrendszerről tartott sajtótájékoztatóját szerda délután a hvg.hu tudósítása szerint.

A főpolgármester azt mondta, egy nagy rendszert fognak létrehozni (ez lesz az FVR, új nevén, régen ugye RIGO volt), amelynek része lesz, hogy mobiltelefonalapú jegyet lehet majd venni. A mobilalapú jegyet először a reptéri buszokon (100E, 200E) vezetik be, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-nél lehet jegyet venni majd ezekre a buszokra, már júniustól.

A következő körben azt szeretnék - a tervek szerint szeptembertől -, hogy mobiltelefonon meg lehessen vásárolni a BKK minden termékét, minden járatra. Tarlós szerint a teljes e-jegyrendszer 2020 végére, 2021 elejére készülhet el. Ekkor már e-személyivel is lehet majd a BKK járatain utazni - tette hozzá Tarlós.

Az e-jegyrendszerről az is kiderült: időalapú jegyet lehet majd venni, azaz nem kell vonaljegyeket venni minden utazáshoz, egységnyi idő alatt lehet használni a járatokat, és az utazási időnek megfelelő tarifát kell majd fizetni.

Pintér Sándor belügyminiszter szerint  az új fővárosi rendszer olcsóbban valósul meg, mint amilyen az eredeti szerződés alapján lett volna, és magasabb színvonalú szolgáltatás nyújt majd. A belügyminiszter azt is ígérte a hvg.hu szerint, hogy a MÁV-val és a Volánnal kompatibilis rendszert építenek ki.

Pintér Sándor és Tarlós István egy együttműködési megállapodást is aláírt arról, hogy a budapesti elektronikus jegyrendszer csatlakozik a Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platformhoz (NEJP)  - adta hírül az MTI.