Húsz focipályányi területen, 200 millió eurós beruházásból jött létre Ecseren a Jysk üzletlánc logisztikai bázisa, ami az ország legnagyobb ilyen típusú létesítménye jelenleg. 

raktár 800 méter széles, 189 kamion fogadására alkalmas kapuja van, és csak az anyagmozgató rendszere 2,5 kilométer hosszú. Az telek tovább bővíthető még két magasraktárnak van hely, ezzel pedig meg lehet majd duplázni a tárolási kapacitást.

Az ecseri bázis létrehozásával a dán bútoráruházlánc évi 4,5 millió kilométer közúti teherfuvarozást tud megspórolni, ez évente nagyjából 3600 tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki a kamionok.

A raktár teljesen automatizált, a tornyokban egyelőre 13 ezer raklapnyi áru kapott helyet, de több mint 200 ezer palettát bírnak el. A központba hetente 150 kamion áll be, ez a szám hamarosan a duplájára is nőhet, mondta Jan Bøgh, a Jysk elnök-vezérigazgatója.

2022 első félévében a logisztika és a szállítás a hazai export 30 százalékát tette ki - mondta mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a megnyitón. 

Örvendetes, hogy a válság kellős közepén a Jysk az energetikai szempontokat is maximálisan figyelembe vette, a tetőn hatezer négyzetméteren telepítettek napelemeket, a melegvízellátást napkollektorokkal támogatják, a fűtési igényt hőszivattyúval csökkentik. Az elosztóközpontban csak elektromos targoncák vannak, a parkolókat elektromosautó-töltőkkel szerelték fel.

A Jysk Csoport forgalma a 2021/22-es gazdasági évben 4,87 milliárd euró volt.

Magyarországon 91 üzletben több mint 800 munkavállalójuk van, az elmúlt gazdasági évben 66 milliárd forint árbevételt értek el, ami 17 százalékos növekedést jelent.

Négy ország több mint 200 áruháza

Az új bázis négy ország több mint 200 áruházát látja el áruval - mondta Jaroslaw Sobczyk, a Jysk ecseri logisztikai központjának vezetője. Júliusban Horvátország, ősszel pedig Szlovénia és Szlovákia is bekapcsolódott, azaz ezentúl Magyarországról érkeznek a termékek ezeknek az országoknak a Jysk áruházaiba is. 

Eddig 200-an csatlakoztak az ecseri csapathoz, de 2023 tavaszára már 300 főre bővül a team, a végső létszám pedig elérheti az 500 főt is.

A JYSK egyébként egy skandináv gyökerű nemzetközi kiskereskedelmi áruházlánc, 48 országban vannak jelen, több mint 3200 áruházat működtetnek. Az alapító Lars Larsen az első boltját 1979-ben Dániában nyitotta meg, az ecseri bázis előtti utcát is róla nevezték el.