„Mikor Orbán azt mondja, hogy nem lehet látni, mi történt Bucsában, valaki javasolhatná neki, hogy keressen fel egy szemészorvost” - erről egy pénteki interjúban Jarosław Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettes, akivel Orbán Viktor szoros kapcsolatban állt, ám az Ukrajna elleni orosz támadás után távolodik egymástól a lengyel és a magyar kormány álláspontja - idézi a Politico című lapot a 444.hu.

Kaczinsky a lap szerint Orbánról azt mondta: „Az értékelésem egyértelműen negatív - be kell vallanom, hogy ez az egész nagyon szomorú”. - mondta Orbán viselkedéséről a lengyel jobboldal vezéralakja. Ezekkel a kijelenetésekkel a lengyel politikus arra utal, hogy a magyar miniszterelnök a választások megnyerése utáni első, szerdai sajtótájékoztatóján nem volt hajlandó egyértelműen elítélni az oroszok bucsai mészárlását, hanem azt mondta, ezeket előbb ki kell vizsgálni. Pénteki interjújában Kaczyński kritizálta azt, hogy Orbán továbbra is szoros kapcsolatot ápol Putyinnal. „Nem folytathatjuk a korábbi együttműködésünket, ha ez így megy tovább” - tette hozzá. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig a CNN-nek arról beszélt, hogy Magyarország megsérti az EU Oroszországgal szembeni szankcióit, ha Orbán Viktor miniszterelnök ígéretének megfelelően ezentúl valóban rubelban fizet az orosz gázért. A CNN-es interjúban von der Leyen a 444.hu szerint közölte: "Magyarország eddig tartotta magát a szankciókhoz, így amíg nem látjuk ennek ellenkezőjét, minden rendben van. Az EU soha korábban nem volt ennyire egységes, elszánt és gyors. Úgy hiszem, minden egyes tagállamunk számára kérdés az is, hogy valóban az első akar-e lenni, amelyik megtöri ezt az egységet".