Több mint 33 ezer orvos erősítette meg a Magyar Orvosi Kamarában a tagságát április 1-jén éjfélig, jelentette be Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a Facebookon.

A Napi.hu-nak korábban Kincses Gyula azt mondta, az orvosi kamarának 50 ezer tagja van, a közellátásban körülbelül 30 ezren dolgoznak, az aktív tagok száma 40 ezer felett van.

Kincses Gyula szerint a kamarai tagok több mint kétharmada jelezte, hogy a saját, szabad akaratából a szervezet tagja akar maradni, mert fontosnak tartja a szakma autonómiáját, függetlenségét és a kollektív érdekérvényesítést. A kényszerű folyamat a kormányzati szándék ellenére nem meggyengítette, hanem megerősítette a kamarát. Ez hatalmas megtiszteltetés és lehetőség, de ugyanakkor felelősség is – jelentette ki Kincses Gyula.

Kiemelte: még többet és még jobban, a tagok igényeire válaszolva kell dolgozniuk a jövőben, mert így tudnak csak hatékony képviseletet biztosítani a kollégáiknak és a betegeknek is.

A kamara a jövőben is az egészségpolitika hiteles, politikamentes szereplője akar maradni. Hogy ez mennyire lesz eredményes, az a kormányzati szándékon és az együttműködési készségen múlik – mondta a MOK elnöke. Kincses Gyula azzal zárta videóüzenetét, hogy mérföldkő ez a mai nap, a kamara megújulásának a napja, a megújult kamarát pedig csak együtt tudják jobbá tenni.

Egy nap alatt átment a javaslat

Február elején jelent meg a parlament honlapján az egészségügyi törvény módosítása, amely azt tartalmazta, hogy a Belügyminisztérium (BM) szerint az orvosok, a fogorvosok és a felsőfokú egészségügyi szakképesítést szerzett egészségügyi dolgozók egészségügyi tevékenységet akkor is végezhetnek, ha nem tagjai a szakképesítésük szerint illetékes szakmai kamarának.

Semjén Zsolt nevével fémjelzett javaslatot egy nap múlva el is fogadták, ekkor döntött a MOK arról, hogy arra kérik a tagokat, hogy erősítsék meg kamarai tagságukat.

Lépéskényszerben volt a kormány

A kötelező tagság intézményét azért kellett megszüntetni, mert a kamara visszaélt a hatalmával – állította Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár. A kormány lépéskényszerben volt.

Az új ügyeleti rend miatt is feszült volt a viszony a MOK és az egészségügyi kormányzat között. Több megyében fenyegető levelet kaptak az orvosok, például Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is, ahol a kórház főigazgatója törvénytelen eszközökkel kényszerítette az önként vállalt többletmunka vagy egyéb szerződés aláírására a beosztottait.

Nem mindenki maradhat a pozíciójában

Ma írtuk meg azt is, Medicalonline híre alapján, hogy nem maradhat országos és kollegiális vezető, aki nem lépett be a kamarába. Eszerint megszűnt annak az országos és megyei kollegiális szakmai vezetőnek a megbízatása, aki április 1-jén éjfélig nem lépett be a Magyar Orvosi Kamarába.

Három országos kollegiális vezetőről van szó: 

  • Békássy Szabolcs háziorvos;
  • Muzsay Géza házi gyermekorvos;
  • és Gszelmann Róbert fogorvos.

Emellett 19 háziorvosi, 15 házi gyermekorvosi és 15 fogorvosi megyei kollegiális vezető van az országban.