Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az utóbbi napok gyors forintgyengülése ellenére az utóbbi hetekkel egyező, 6,15 százalékos kamaton hirdette meg újabb egyhetes betéti tenderét az MNB.

Ez azt jelenti, hogy nem változik az irányadó kamat - derül ki az MNB tenderadataiból.

A tartás meglepetésnek számít, mivel a piaci várakozás az volt, hogy újabb 30 bázispontos emelés jöhet, miután a forint jelentősen gyengült az elmúlt két napban az Európai Bizottság bejelentésére.

A várakozások szerint mennyiben az alapkamat emelésének ütem havonta 1 százalékkal folytatódik, az egyhetes betéti kamatszint pedig havonta 60 bázisponttal emelkedik, a két kamatszint valamikor júliusban érhet össze 8 és 9 százalék között.

A mostani 6,15 százalékos irányadó magyar kamat továbbra is a legmagasabbnak számít a régióban. A lengyel jegybank szerdán, meglepetésre, 100 bázisponttal emelte az alapkamatot, de így is még csak 4,5 százaléknál tartanak, míg a cseh alapkamatszint jelenleg 5 százalék.

Legutóbb március 24-én szigorított a magyar jegybak, akkor30 bázisponttal emelte az egyhetes betét kamatát, így lett az effektív kamat mértéke a mostani 6,15 százalék.

Eközben a jegybanki alapkamat március 23. óta 4,4 százalékon van, a következő kamatmeghatározó ülést pedig április 26-án tartják, így legközelebb akkor szűkülhet majd a rés az alapkamat és a kéthetes betéti tender, azaz a jelenlegi irányadó eszköz kamata között.

Virág Barnabás MNB-alelnök március 22-én arról beszélt a kamatdöntést követően, hogy az orosz-ukrán háború miatt 2,5-4,5 százalékosra csökkenti a GDP-növekedéssel kapcsolatos várakozásokat. Az infláció 7,5-9,8 százalék körül alakulhat az idén. Az MNB szerint középtávon az árstabilitást kell a fókuszba helyezni, folytatni kell a szigorítást a korábbinál nagyobb mértékben. Közben az alapkamat folyamatosan felzárkózik az egyhetes betét szintjéhez. A szigorúbb monetáris kondíciók hosszabb ideig tartó fenntartása indokolt az árstabilitás fenntartása érdekében - hangsúlyozta Virág Barnabás. A swap-tenderek folytatódnak, az egyhetes betét kamatával az MNB rugalmasan reagál a fejleményekre. A kamatemelés addig folytatódik, amíg az inflációs kilátások az elvárható szintre nem csökkennek - ígéri az MNB

Már több mint öt hónapja tart

A csütörtökönként tartott egyhetes betéti tenderek aukcióin az alapkamattól el lehet térni, így az ezeken kialakuló, az alapkamatnál magasabb kamatszint az, ami ténylegesen érvényes a piaci működésben. Amióta ezt a lehetőséget az MNB megteremtette emelt is minden alkalommal.

  • Az MNB monetáris tanácsa 2021. november 16-án arról döntött, hogy a csütörtökönként meghirdetendő egyhetes betét kamata az alapkamat fölé is mehet. Ez egyben azt is jelentette, hogy az MNB búcsút intett a tavaly nyáron beállt konvencionális fordulatnak, amikor a kiegészítő eszközök mellett évek elmúltával ismét az alapkamat vált a központi eszközzé. Így a tényleges kamatszint az egyhetes eszköz miatt ismét eltérhet az alapkamattól. Ezeken felül az MNB a swap-eszközeit is újragondolta, a tervezett fokozatos kivezetés helyett azonnal lép, ezzel is mérsékelve bankrendszerben lévő likviditást. Mivel az egyhetes betéti tenderen jelenleg az MNB korlátlanul elfogadja az ajánlatokat, ez a kamat vette át újra az irányadó szerepet. 
  • 2021 november 18-án valóban megérkezett a következő emelés: az egyhetes betéti eszköz kamata 40 bázisponttal, 2,5 százalékosra ugrott. Az irányadó kamat november 25-én 2,9 százalékra, december 2-én pedig 3,1 százalékra nőtt. A 2021. december 9-i 20 bázispontos újabb emelést az is lehetővé tette, hogy a monetáris tanács november 30-án a kamatfolyosót kiszélesítette és aszimmetrikussá tette.
  • Ezt követően december 23-án 30 bázispontos, 30-án pedig 20 bázispontos szigorítás volt, akárcsak 2022. január 6-én, így már 4 százaléknál járt a kamat. Innét egy hónapos pihenés következett, február 3-án pedig 30 százalékos emelés jött, akárcsak február 26-án. Innét következett március 3-án a 75 bázispontos ugrás, majd március 10-én jött az újabb 50 bázispont, ezt követte a március 24-i 30 bázispontos emelés, így 6,15 százalékos lett a ráta.