A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) által szervezett rendezvényt - mint azt Farkas Ádám elnök elmondta, minden eddiginél nagyobb érdeklődés kísérte. Ennek oka nyilvánvalóan éppen az, hogy a szektort komolyan foglalkoztatják a további kilátások.

Simor persze szót ejtett az MNB által javasolt, a hitelezés korlátozását célzó javaslatról. Mint kijelentette: ha tízezer devizaadós kerül fizetési gondba, az az ő problémájuk, ha amennyiben azonban számuk egymillió, akkor az a bankrendszer, ezáltal az egész ország gondja. Annak árát, hogy sokan fedezetlenül, jelentős kockázatot vállalva devizában adósodtak el, az egész társadalom fizeti meg. Hosszabb távon pedig ez nem méltányos és nem fenntartható helyzet - hangsúlyozta Simor.

A jegybank célja a korlátozási javaslattal az volt, hogy megelőzze a fellendülést követő újabb devizahitelezési expanziót. Az MNB elnöke szerint a mi buborékunk a lakossági eladósodottság (nem a fejlett nyugati, hanem a térségbeli) magas szintje volt.

Mint hozzátette: el kell végre érni, hogy az MNB saját eszközét, ami jelenleg tulajdonképpen csak a kamat, sokkal inkább az inflációnak megfelelően tudja használni. A jegybank elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása, de jelentős feladat a pénzügyi rendszer stabilitásának biztosítása is. A két cél, de egyetlen azonos eszköz logikusan vezet konfliktushoz.