Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A JP Morgan bankcsoport londoni elemzőstábjának kommentárja szerint elképzelhető, hogy a monetáris testület "néhány külsős tagja" megpróbál "áthajtani" egy kamatcsökkentést már a hivatalos IMF/EU-tárgyalások megkezdése után, feltéve, hogy csökkennek a magyar befektetési eszközöket terhelő kockázati felárak. A ház szerint a magyar gazdaság növekedésére nehezedő, lefelé ható kockázatok és a "siralmas" hitelkiáramlási aktivitás érveket is adhat az enyhítéshez.

A JP Morgan londoni elemzői szerint azonban az euróövezeti válság potenciális eszkalálódása, ami a külső finanszírozási források további kiáramlását eredményezheti a magyar bankrendszerből, erőteljes ellenérvet jelent a rövid időn belüli MNB-kamatcsökkentéssel szemben.

A cég szakértői szerint emellett a jelenlegihez képest várhatóan további módosításokra lesz szükség a jegybanktörvényen, és a kormány ezeket valószínűsíthetően végre is hajtja, de nem biztos, hogy ezek a további törvénymódosítások már a június 4-ei parlamenti szavazás idejére elkészülnek.

A ház összességében arra számít, hogy a hivatalos IMF/EU-tárgyalások kezdete valószínűleg június végéig halasztódik, és szeptember-októberre születhet megállapodás.

A JP Morgan londoni elemzőinek prognózisa szerint a megállapodást 0,50 százalékpontos MNB-kamatcsökkentés követheti az idei harmadik negyedévben, és egy újabb hasonló mértékű enyhítés 2013 első negyedében.

A 4cast nevű vezető londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház értékelése szerint a keddi kamatdöntő ülésről kiadott közlemény "meglehetősen óvatos" monetáris tanácsi alapállásra vall.

A cég elemzői a rövid időn belüli kamatcsökkentést valószínűtlenné tévő tényezők között hozzátették: saját becslésük szerint az idei magyarországi átlagos infláció megközelíti a 6 százalékot.

A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni felzárkózó térségi kutatórészlegének elemzői úgy fogalmaztak keddi kommentárjukban, hogy "nehéz elképzelni" MNB-kamatcsökkentést addig, amíg nincs tényleges előrelépés "IMF-fronton".