Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ezt megelőzően hétfőn a kiskereskedelmi forgalom februári alakulásának második becslését teszi közzé a KSH. Az első becslés szerint a januári fékezés után februárban visszatért a fogyasztás lendülete, a kiskereskedelmi forgalom volumene 6,5, a naptárhatással kiigazított adat szerint 6,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Januárban az eladások volumene csupán 1,7, a naptárhatással kiigazítva 2,2 százalékkal nőtt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,9 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene a januári 1,4 százalékos visszaesés után. A nem élelmiszer jellegű cikkek és az üzemanyagok forgalma is fellendült, 7,5, illetve 9,1 százalékkal nőtt az előző havi 6,0, illetve 4,4 százalékos emelkedést követően. A februári kiskereskedelmi adat lényegesen meghaladta az elemzői várakozásokat, szakértők szerint a forgalom bővülése az év hátralévő részében gyorsulhat, de az év egészében a tavalyi 5,8 százalékosnál kissé alacsonyabb, 4-5 százalék között lehet a növekedés.

A hét befektetői szempontból legfontosabb eseménye, hogy kedden tartja soron következő kamatmeghatározó ülését az MNB monetáris tanácsa (MT). A márciusi ülésén a jegybank monetáris tanácsa 15 bázisponttal 1,20 százalékra csökkentette az alapkamatot. A kamatdöntés után kiadott közleményében az MNB kiemelte: a kamatcsökkentés mindaddig folytatódik, amíg a kialakuló monetáris kondíciók összhangba nem kerülnek az inflációs cél fenntartható elérésével. Az elemzők többsége így a soron következő ülésen újabb 15 bázispontos kamatcsökkentésre számít.

Csütörtökön a munkanélküliség és a foglalkoztatás január-márciusi adatait közli a KSH. A tavaly december és idén február közötti időszakban 6,1 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, egy év alatt 71 ezerrel 275 ezerre csökkent az állástalanok száma, és 1,6 százalékponttal az arányuk. A foglalkoztatottak átlagos létszáma 4,241 millió volt a tavaly december és idén február közötti időszakban, 117 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

Pénteken a márciusi ipari termelői árak adatait közli a KSH. Az ipari termelői árak februárban átlagosan 1,6 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbinál, ezen belül a belföldi értékesítési árak 4,8 százalékkal csökkentek, míg az exportértékesítési árak nem változtak. Éves összevetésben a termelői árak februárban hetedik hónapja csökkentek, a belföldi árak éves csökkenése pedig 2013 szeptembere óta tart.