A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) európai feltörekvő térségi közgazdászai befektetők számára összeállított csütörtöki elemzésükben úgy vélekedtek, hogy az MNB a jövő keddi monetáris tanácsi ülésen újabb fél százalékpontos, februárban pedig még egy hasonló mértékű kamatemelést hajt végre, 8,00 százalékra emelve az alapkamatot.

A ház szerint az IMF/EU-hitelprogrammal kapcsolatos piacnyugtató kormányzati jelzések nyomán jelentősen csökkent a soron kívüli vészkamatemelés valószínűsége. A cég londoni elemzői szerint azonban továbbra is várhatók forintárfolyam-kilengések, és ez "kamatemelési üzemmódban" tartja az MNB-t.

A Bank of America-Merrill Lynch citybeli szakértői közölték: legkorábban az első negyedév végére, vagy a második negyedév elejére várják az IMF/EU-megállapodás létrejöttét.

Lesznek nehézségek

A cég a csütörtöki elemzés szerint azonban az IMF/EU-program indulása után sem lát jelentősebb kamatcsökkentési mozgásteret, és így nem számol azzal, hogy az MNB a 2009-eshez hasonló mértékű agresszív enyhítésbe kezdhet. A BofA Merrill Lynch Global Research londoni közgazdászai szerint ugyanis "bizonyosan lesznek nehézségek" a program végrehajtásában, és emiatt "valószínűtlen", hogy a forinterősödés tartós marad.

Mindemellett a ház az idei évre recessziót is jósol a magyar gazdaságban - a cég előrejelzése szerint a magyar GDP-érték 0,6 százalékkal csökken 2012-ben -, és véleménye szerint emiatt további erőfeszítésekre lesz szükség az államháztartási hiánycél teljesítése érdekében. A támogatottság csökkenése miatt azonban a kormány esetleg nem lesz hajlandó újabb takarékossági intézkedéseke, és "ez nézeteltérésekhez vezethet a hitelező intézményekkel" - vélekedtek csütörtöki értékelésükben a BofA Merrill Lynch Global Research londoni elemzői.

A ház központi forgatókönyve mindezek alapján azzal számol, hogy az MNB-alapkamat 2012 végéig 8,00 százalékon marad. Ez mindazonáltal nem konszenzusos előrejelzés a citybeli elemzői közösségben.

Egy másik nagy globális pénzügyi szolgáltató csoport, a JP Morgan londoni elemzői éppen előző nap ismertetett átfogó előrejelzésükben szintén azt jósolták, hogy az MNB két részletben, egy-egy 0,50 százalékpontos emeléssel 8,00 százalékig emeli alapkamatát az első negyedév végéig. A ház szerint azonban ha az IMF/EU-finanszírozásról szóló egyezményt - a JP Morgan alapeseti forgatókönyve szerint - a második negyedévben aláírják, az MNB hozzákezdhet a kamatemelések visszafordításához.

E prognózis alapján a cég londoni felzárkózó piaci közgazdászai azt várják, hogy a magyar jegybanki alapkamat az idei év végéig 6,00-6,50 százalékra süllyedhet vissza.

Csökken a kockázati felár

Csütörtökön a londoni piacon a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazásának jelentős csökkenése, a piaci szereplők derűlátását tükrözve az IMF/EU-programról szóló megállapodás esélyeivel kapcsolatban.

A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar kormánykötvény-kötelezettségek törlesztési leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a csütörtöki jegyzésben 654 bázispont környékén mozgott az előző esti 667,6 bázispontos záró után.

A magyar CDS-árazás második napja csökken lendületesen; a magyar törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusok kedd este még 692,1 bázisponton zártak.

A csütörtöki kereskedésben kialakult magyar CDS-árszint azt jelenti, hogy egységnyi értékű, tízmillió euró ötéves magyar államkötvényre jelenleg valamivel 650 ezer euró feletti éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat a londoni piacon.

A magyar CDS-árfolyamok a hónap első kereskedési hetében még 750 bázispont - tízmillió euró magyar kötvényadósságra 750 ezer euró - feletti rekordokon jártak, vagyis azóta 100 ezer euróval lett olcsóbb az irányadó ötéves magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számolt törlesztésbiztosítási díja a londoni piacon.

QP | Quality Placement