Legalább három robbanás hallatszott Ukrajna fővárosában, Kijevben október 17-én hajnalban azt követően, hogy megszólaltak a városban a légi támadást jelző szirénák - írja a BBC. Vitalij Klicsko polgármester beszámolója szerint a város központi részében lakóépületek sérültek meg a támadás nyomán. A politikus arra intette a helyiket, hogy maradjanak az óvóhelyeken.

Andrii Jermak, az ukrán elnöki hivatal kabinetfőnöke azt mondta, hogy az orosz hadsereg úgynevezett kamikaze drónokkal hajtotta végre a támadást. Egy héttel korábban rakétacsapás érte Kijevet és számos további ukrán várost, amelyben 19-en vesztették életüket. Ugyanakkor ez volt az első eset a háború során, hogy közvetlenül Kijev belvárosát támadták.

Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője azt mondta a napokban, hogy az október közepén végrehajtott tömeges rakétacsapás bosszú volt a Kercsi-szoroson átívelő híd ellen végrehajtott robbantásos merényletért, amiért az orosz vezetés ukrán támadókat vádol. A hét végén arról is beszélt, hogy nem céljuk ezt megismételni, mert nem akarják lerombolni Ukrajnát.

Kicsi, de veszélyes

A kamikaze, vagy bolyongó drónok kicsi légi fegyverek, amelyek szemben normális társaikkal, nem térnek vissza indításuk helyére, miután kilőtték a muníciójukat, hanem mintegy eldobható eszközként becsapódnak a céljukba. Nevüket azokról a második világháborús japán pilótákról kapták, akik öngyilkos küldetésekben zuhantak amerikai hadihajókra, már ha ezt megelőzően nem lőtték le őket.

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna államfője nemrégiben azt állította, hogy az orosz hadsereg iráni gyártású drónokat használ, amit a teheráni vezetés tagad.