Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A napokban véget ért az egyik legfontosabb hazai gyógynövény, a kamilla betakarítása és a vadon előforduló kamilla begyűjtése. A kiváló minőségű vadon termő magyar kamillavirág hungarikum, külföldön is keresett - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara valamint a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács tájékoztatójából.

Az egy hónapos idei kamillaszezonban közepes mennyiségű termésre van kilátás. Igaz ez a május közepétől begyűjtött vadon termő gyűjtött kamillára és a termesztett kamillára is, melynek betakarítása idén június első napjaiban történt. A nyers kamillavirágot évente 200-500 tonna közötti mennyiségben gyűjtik hazánkban, jellemzően az Alföld területén, a Tiszántúlon.

A gyűjtés, felvásárlás, szárítás komoly szervezettséget igényel a gyűjtők, átvevők részéről, mivel rövid idő alatt hatalmas mennyiségű nyers kamillavirágzat átvételét, feldolgozását kell megoldani. Az alföldi gyűjtött kamillavirágzat minősége eltér a termesztett változatétól: erős, zamatos, kellemes illatú és kesernyés ízű, nem esik szét, kevésbé porlik a feldolgozás során, és az illóolaját is jobban megtartja.

A kamilla termesztésével napjainkban már csaknem az ország egész területén foglalkoznak, legnagyobb területen a Dunántúlon, Baranya és Somogy megyékben, illetve az Észak-Alföldi régióban. Termesztőterülete az utóbbi években 300-500 hektár között alakult, alapvetően növekvő tendenciát mutat. Termesztésben a kamilla vetése augusztusban történik, növekedését, fejlődését a tavaszi időjárás, főként a csapadék mennyisége markánsan befolyásolja. A termesztett kamilla betakarítása a beltartalom alakulásától függ, fontos a pontos időzítés, amit folyamatos mintázással és laborvizsgálatokkal tudnak meghatározni a termesztők.