A miskolci megyei kórház onkológiai centrumának felszerelését nem könnyű átlátni. A miskolci sugárterápiás ellátásba - az országban egyedüliként - 2006-ban külső közreműködő magánszolgáltatót, a Medcenter Kft.-t vontak be. Addig a kórház egy gyorsítóval és egy kobaltágyúval rendelkezett, melyekkel a napi betegellátás csak folyamatos éjszakai műszakokkal volt tartható. 2008-tól viszont már megduplázódott a kapacitás, három gyorsító, egy kobaltágyú és egy sugárkezelések tervezésére felkészített CT állt rendelkezésre.

A kezelések nagy része 2008-tól az új Medcenter gyorsítókon történt, a kórházi készülékeken a forgalom jelentősen csökkent. Uniós források segítségével 2014-ben a kórház és a Medcenter egy új Varian gyorsítót szerzett be az öreg kobaltágyú helyett - erre került az elmúlt napokban banki zálogjegy - a Varian gyorsítót azonban döntően speciális kezelések elvégzésére vásárolták, a napi betegforgalom nagy része továbbra is a Medcenter Siemens gyorsítóin történt.

Egy évvel ezelőtt azonban az egyik nagy forgalmú, Medcenter tulajdonú Siemens gyorsító elromlott, a javítására a mai napig nem került sor. Így viszont nagyobb terhelés jutott a kórház erősen elhasználódott, idős Siemens gyorsítójára.

A 2017 áprilisában a kórház élére került Tiba Sándor főigazgatósága alatt megkezdődött a Medcenter szerződés gazdasági felülvizsgálata, a betegek kezelésére ekkor még rendelkezésére álló három gyorsító a napi ellátás fenntartására elegendő volt, azonban bármelyik gyorsító néhány napos kiesése azonnali jelentős megterhelést rótt mind a betegekre mind pedig a személyzetre.

Miután a kórház az előző években történt túlfizetésekre hivatkozva tavaly szeptembertől megtagadta a havi esedékes Medcenter számlák kifizetését, igen feszültté vált a kórház és a Medcenter közötti kapcsolat, a Medcenter készülékek javíttatásai pénzhiány miatt csak a legszükségesebb minimumra korlátozódtak. 2017 decemberében a Medcenter felbontotta a közreműködői szerződést, az ezt követő átmeneti szakaszban - ahol a feleknek még több hónapon át, 2018 áprilisáig továbbra is együtt kellene működniük a napi betegellátásban - a kórház felvállalta volna a volt partner készülékeinek javíttatási költségeit, ezt azonban a Medcenter nem fogadta el.

2018 januárjában a Medcenter másik, még működőképes Siemens gyorsítója is sorozatos hibákat produkált, a napi működési rend teljesen felborult, végül Tiba főigazgató a Medcenter tilalma ellenére elvégeztette a szükséges minimális javíttatásokat. Néhány nappal ezt követően Tiba Sándort felmentették főigazgatói megbízása alól. A Medcenter a céget megkereső Népszavával annyit közölt: a kórház új megbízott főigazgatójával, Papp Tiborral cégük korrekt keretek között együttműködik, s ennek megfelelően az onkológiai betegek sugárkezelése semmilyen veszélyben nincs.

A betegellátásban továbbra is szükségszerűen használt Medcenter eszközök üzembiztonsága azonban semmit nem javult, 2018 március 5-én reggel a Medcenter Siemens gyorsítója újra nem volt betegellátásra alkalmas helyzetbe hozható.

A megmaradt két működő miskolci gyorsítóval viszont már nem látható el valamennyi kezelés alatt álló beteg, illetve bizonyosan komoly gondokba ütközik az új betegek kezelésének a megszervezése is. Azaz jelenleg a betegek ellátása még folyamatos, de már nem teljes körű Miskolcon.

Lapunk úgy tudja, szakértők a technológiai helyzet stabilizálását nem tartják lehetetlennek, a leggyorsabb és leglogikusabb megoldás a Siemens készülékeken hónapok óta elmaradt javítások teljes körű és mihamarabbi elvégzése lenne. Ehhez azonban a jelenlegi rendezetlen tulajdoni viszonyok miatt arra volna szükség, hogy a Medcenter erre egyértelműen felhatalmazza a kórházat, és a kórház ezeket a javításokat finanszírozza is. Ha viszont néhány napon belül nem születik e téren világos döntés és megegyezés, elkerülhetetlen lesz a miskolci sugárterápiás ellátást igénylő betegek egy részének más központokba történő szervezett átirányításának a megkezdése.

A kép forrása: Pixabay.