Ma már nincs szükség ennek a járuléknak a teljes összegére. Korábban ezt a közterhet azért alakították ki, mert a munkanélküliség tíz százalék felett járt és ez egyfajta szolidaritási adóként működött, azért vonták le a dolgozók béréből, hogy a költségvetés kifizesse a munkanélküliek juttatásait.

Ma viszont négy százalék körüli a munkanélküliségi mutató, több ágazatban egyenesen szakemberhiány van. Emiatt döntött úgy az ÁSZ elnökként és a Költségvetési Tanács tagjaként felveti ezt a lehetőséget - mondta Domokos László a lapnak.

Az ÁSZ-elnök elképzelése szerint olyan szabályt kellene kialakítani, ami lehetővé teszi, hogy a munkaerő-piaci járulék újra 1,5 százalékra emelkedjen, ha a munkanélküliség meghalad egy bizonyos szintet.

Domokos László a személyi jövedelemadó (szja) alakulásáról azt mondta: az alacsony szja a gazdaság egyik fontos tartópillére. Az szja-emelés a kivándorlást ösztönzi, hiszen a magas adó miatt, aki tehetné, elkerülné az adófizetést vagy külföldre vinné a jövedelmét, esetleg az országot is elhagyná, míg az adó csökkentése a magyarországi munkavégzést segíti.

Helyes célnak tartja a kormány elképzelését, hogy egy számjegyű legyen - 10 százalék körüli értékre csökkenjen - az szja, de Domokos kiszámíthatóbbá tenné a tervezetet: hasznos volna, ha a kormány meghatározna egyfajta menetrendet, hogy az adócsökkentéshez milyen feltételeknek kell teljesülniük és mindez milyen ütemben, hány év alatt valósulna meg.