Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Most épp 150 millió forintra büntették BKV-t a frankfurti villamosok beszerzése miatt. Bár a vásárlás teljesen jogszerű volt, a Közbeszerzési Döntőbizottság a „van-e izzókészlet” érveléssel hozta meg a határozatát. Biztos hasonló szigort alkalmaznak Mészáros Lőrinc cégeinek állami tenderein is - írta bejegyzésében a bírság kiszabására reagálva Karácsony Gergely.

A főpolgármester posztjában kifejtette, a BKV járműállománya rendkívül elöregedett, az alacsonypadlós, klimatizálható frankfurti villamosok a veterán Ganz csuklós járműveket váltanák, erre kapott nagyon kedvező ajánlatot idén Budapest testvérvárosától, Frankfurttól a használt villamosok megvásárlására. Hozzátette, hogy eközben hiába van a fővárosnak érvényes opciós szerződése közel 50 új CAF villamos lehívására, a kormány, mint minden kedvezményes hitelfelvételünket, ezt is blokkolja.

Véleménye szerint a mostani bírság is azt mutatja, hogy Orbán Viktor minden számára elérhető módon megpróbálja ellehetetleníteni Budapestet. Elvonja az önkormányzatok egyetlen bevételi forrását, az iparűzési adót, visszatartja a költségvetési törvény szerint járó éves 12 milliárd forintos közösségi közlekedési normatívát, 10 milliárdról közel négyszeresére, 35 milliárd forintra növeli a Fővárosra kivetett szolidaritási hozzájárulást, blokkolja a közlekedési cégek kedvezményes hitelfelvételét, és a saját forrásból beszerzett frankfurti villamosok ügyében is ráereszti a Közbeszerzési Döntőbizottságot a BKV-ra - fejtegeti Karácsony Gergely.

A főpolgármester végül kijelenti, hogy bármennyire is szorongatja a kormány a Fővárost, Budapest nem tesz le arról, hogy emelje a közösségi közlekedést színvonalát és élhető várost fejlesszen.