Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A főpolgármester vasárnap közösségi oldalán reagált Áder János köztársasági elnök szavaira, aki a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában a főváros új ellenzéki vezetése által kihirdetett klímavészhelyzetről szólva azt mondta, önmagában deklarálni, hogy klímavészhelyzet van, nem több, mint politikai retorikai fogás.

A köztársasági elnök az interjúban arról is beszélt: amikor vészhelyzet van - például most Ausztráliában a pusztító bozóttüzek miatt -, evakuálják az embereket, és rendkívüli intézkedéseket kell bevezetni, ám Budapesten ilyen nem történt, az új budapesti városvezetés arról döntött, hogy majd elkészül két tanulmány, amelyekben megvizsgálják annak a lehetőségét, a vészhelyzet idején és a vészhelyzetet követően mit is kell majd tenni.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon közzétett bejegyzésében a köztársasági elnök szavaira reagálva hangsúlyozta: nem retorikai fogás volt a klímavészhelyzet kihirdetése Budapesten, és furcsának tartja a "magát a zöld ügyek élharcosaként láttatni igyekvő államfő" megközelítését. Hozzátette: jelenleg több mint 1250 szervezet - kormányok, városok, egyetemek, civil szervezetek és például az Európai Parlament - hirdetett klímavészhelyzetet, ezek a döntések pedig már több mint 800 millió embert érintenek a világban.

Büszke vagyok arra, hogy sok év semmittevés után Budapest is beállt végre a sorba az új Fővárosi Közgyűlés döntése alapján - írta a főpolgármester, megjegyezve: a klímaváltozás súlyosan érinti a nagyvárosokat, köztük Budapestet is.

Karácsony Gergely szerint nagy hiba bagatellizálni az ügyet, "amikor a fővárosi önkormányzat a klímavészhelyzet kihirdetésével nyíltan deklarálja elkötelezettségét a klímavédelem iránt, ami egyaránt jelenti a kibocsátás csökkentését (mitigáció) és az emberek és ökoszisztémák maximális védelmét a klímahatásokkal szemben (adaptáció)".  Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az új városvezetés tervezési, fejlesztési és üzemeltetési döntéseinél a klímaszempontok prioritást élveznek.

Nincs bal- és jobboldali klímaválság, ebben egyetértek Áder Jánossal, itt nincs különbség. Felelősség és felelőtlenség, továbbá tájékozottság és tájékozatlanság tekintetében azonban van - idézte a főpolgármestert az MTI.