„Másoljuk le a lengyel példát, és mentsük meg a magyar településeket az ellehetetlenüléstől” – kezdte hétfő reggeli posztját Karácsony Gergely a közösségi oldalán.

A főpolgármester szerint minden feltétel adott ahhoz, hogy a drága orosz gáz kiváltásával olcsóbban kaphassák az energiát a magyar városok és falvak, valamint a legfontosabb közszolgáltatások és intézmények. Ezért jövő héten településvédő törvényjavaslatot nyújt be, hogy 

 

az önkormányzatok, és az úgynevezett érzékeny fogyasztók – az iskolák, óvodák, bölcsődék, kórházak, idősotthonok, szociális intézmények – kedvezményes áron kapják az energiát a jövő év végéig legalább.

A javaslatot elküldte a frakcióvezetőknek, köztük Kocsis Máténak és Simicskó Istvánnak a Fidesz és a KDNP részéről, valamint Szabó Tímeának és Ungár Péternek is a Párbeszéd, illetve az LMP részéről.

Hasonló törvényt fogadott el nemrég a lengyel Szejm.

Szófiában és Zágrábban már tudják

„Az olcsó orosz gáz kormányzati ígérete egész egyszerűen kamu, ordas nagy hazugság. A magyar települések, és az általuk működtetett intézmények, az óvodák, bölcsődék, idősotthonok, a legfontosabb közszolgáltatások azért kerültek az ellehetetlenülés szélére, mert a magyar kormány vállalhatatlanul drágán szerzi be a gázt Putyintól, és nem mutat hajlandóságot az orosz függőség csökkentésére sem” – írta Karácsony.

A főpolgármester arra is emlékeztetett, hogy Bulgária fővárosában, Szófiában a novemberi piaci gázár 350 forint köbméterenként, a magyar kormány ezt 1500 forintos köbméteráron kötötte le a budapesti távfűtés részére. Zágráb rögzített áron kapja az áramot a horvát államtól, körülbelül 30 forintos áron kilowattóránként. Nekünk ugyanezért 462 forintot kell fizetni.

„Jelenleg sokkal olcsóbban lehet a spotpiacon, Nyugatról gázt beszerezni, mint Oroszországból. A lengyel minta átvétele jó alapot adna ennek, és nekem mindegy, hogy melyik frakció veszi ezt nevére. A piaci ár a kormány által fixált árnak már csak töredéke” – írja Karácsony.