A Fővárosi Önkormányzat azt tervezi, hogy változtatási tilalmat rendel a Városligetben - írja a Népszava. A lépés inkább politikai üzenet, mintsem valós haszonnal kecsegető intézkedés.

Lépéskényszerben Karácsony csapata

A megjelölt területen a rendelet visszavonásáig új telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévőt átalakítani, elbontani, vagy bármilyen változtatás végrehajtani nem szabad. A legfeljebb három évre szóló tilalom olyan intézményeket is érint - például műjégpálya, Széchenyi Gyógyfürdő -, amelyek nem tartoznak a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. vagyonkezelésébe.

Karácsony Gergely kabinetje lépéskényszerbe került. A múzeumi negyed beépítését hevesen ellenző civileknek tartott két héttel ezelőtti fórumon nyilvánvalóvá vált, hogy a különféle társadalmi, szakmai szervezetek képviselői messze nem elégedettek az eddigi fővárosi intézkedésekkel és a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) hatályon kívül helyezését kérték. A városvezetés azonban ezt túlságosan kockázatos lépésnek tartja.

Mi lehet a megoldás?

Ha a Városligeti Törvény alkotmánybírósági felülvizsgálata eredményeként az Alkotmánybíróság megsemmisítené a törvényt, akkor a főváros a félbehagyott épületek miatt nehéz helyzetbe kerülne, mivel azokat önerőből sem befejezni, sem visszabontani nem tudná - válaszolták a Népszava kérdésére. Ezért döntött a városvezetés a VÉSZ módosítása mellett, amelynek célja azoknak az építései helyeknek a kivétele a rendeletből, ahol a Nemzeti Galéria, a Városligeti Színház és az Innováció Háza épülne.

A valódi megoldást az hozná el, ha a kormány módosítaná a Liget-projektről szóló kormányhatározatot és a még el nem kezdett épületeket kivenné a kiemelt beruházás elemei közül. Ám erre a kormány láthatóan nem hajlandó.