Karácsony Gergely főpolgármester elégedetlen a budapesti levegőminőséggel, ez az egyik olyan gond, amiért nem lehet Orbán Viktor miniszterelnököt vagy a kormánypártot felelőssé tenni - derült ki a Pesti Hírlapnak adott interjújából. Emellett a városnak rengeteg szerkezeti hibája is van, amivel meg kell küzdenie a város vezetésének.

A kormányok egy ideje fejőstehénként kezelik Budapestet. Le is soványodott. de most először küldik vágóhídra - utalt arra, hogy Budapest az állami támogatások és elvonások egyenlegeként a központi költségvetés nettó befizetőjévé válik.

A Lánchíd felújításával kapcsolatban elmondta, hogy elődje, a kormánypárti Tarlós István kiírt egy közbeszerzést a Lánchíd felújításával kapcsolatos beruházásokra. Amikor megjöttek az árak, dobott egy hátast. Majdnem a kétszerese jött ki a becsült költségeknek. Ő maga mondta azt, hogy "ez így nem oké". Azt se tudni, hogy alábecsülte a beruházást a főváros Tarlós István alatti vezetése, vagy így szívatták az egyébként a kartellbe tömörülő cégek. Elismételte, hogy eltökélt szándékuk a híd felújítása.

Hadüzenet jött

Karácsony szerint a miniszterelnök, amikor bejött a pandémiás helyzet, két politikai utat mérlegelt. Az egyik alapján létrejöhetett volna egyfajta nemzeti együttműködés az ellenzéknek tett gesztusokkal és az önkormányzatok bevonásával a védekezésbe. A másik: felhasználja a járványt arra, hogy letolja az ellenzéket a térképről. Az utóbbi mellett döntött. Ezért hadat üzent az önkormányzatoknak is.

Ez a háborúskodás politikai szempontból akár még használhat is a városvezetésnek, ám a városnak árt, és Karácsony elmondása szerint nem szeretne egy ilyen háborús pszichózisban várost vezetni. Az összes létező csatornán megüzente, hogy ennek nincs értelme. Mindenhonnan az jött vissza, hogy "így döntött a miniszterelnök, dzsihád van".

"Akkor most mit csináljak? - tette fel a költői kérdést. - Feltett kézzel nézzem végig, hogy kivégzik a várost? Nem fogom ezt tenni, nem erre adtak felhatalmazást a budapestiek."

A budapesti vezetés készül a koronavírus-járvány második hullámára. Egy csapat tanácsadóként dolgozik, és van egy nagy önkéntes kör, akiknek a véleményét kikérik. Védőfelszereléseket, tesztkapacitást tartalékolnak a fővárosi intézményeknek Senki nem tudja megmondani, mekkora valószínűséggel tér vissza a járvány ősszel, de mivel ennek esélye nagyobb nullánál, készülnek rá.