A Budapest Közút Zrt. az elmúlt három évben az 5240 fővárosi gyalogátkelőhely több mint felét felújította. Folytatjuk a programot, idén több mint 1000 gyalogátkelőhelyet újítunk fel – jelentette be hivatalos Facebook-oldalán Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

A városvezető hozzátette, a céljuk az, hogy néhány éven belül minden budapesti gyalogátkelőhely kifogástalan állapotban legyen.

Hisz olyan várost szeretnénk, ahol az emberek otthon és biztonságban érzik magukat. Ehhez pedig arra van szükség, hogy a város fejlesztésekor a legvédtelenebb közlekedők biztonságát vegyük figyelembe az első helyen

– jelentette ki a posztban Karácsony Gergely.

Már véleményezhető a budapesti közlekedésbiztonsági stratégia

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. szombaton közzétette hivatalos oldalán az új fővárosi közlekedésbiztonsági stratégia társadalmi egyeztetésre szánt változatát. A terv célja, hogy az uniós irányelveknek megfelelően 2030-ig megfelezzék, 2050-re pedig nullára csökkentsék Budapesten a halálos közúti balesetek számát.

Ennek része a Karácsony Gergely által most említett gyalogátkelőhely felújítási program is.

A közlekedésbiztonsági stratégia többek között azt is tartalmazza, hogy a főváros legalább száz helyszínén új sebességmérő kamerákat kellene elhelyezni.

Ezen túl számos budapesti helyszínen csökkentenék a sebességhatárokat, mégpedig úgy, hogy kétszeresére növelnék a védett lakóterületek – a 30-as és a lakó-pihenő övezetek – kiterjedését.

Mindemellett az új közlekedésbiztonsági stratégia arról is ír, hogy alacsonyabb sebességhatárok jöhetnek a belvárosban: a Hungária-gyűrűn belül maximum óránkénti 50 kilométeres, a Nagykörúton és azon belül maximum óránkénti 40 kilométeres sebességhatár bevezetését javasolják.