Három év alatt 227 milliárd forintot volt el a kormányzat Budapesttől – írta a főpolgármester pénteken a Facebook-oldalán.

Karácsony Gergely bejegyzése szerint a kormány a főváros megtakarításait úgy vette el, hogy

  • szolidaritási adó 136 milliárd forint többletkiadást jelent 2019 óta,
  • az iparűzési adó átalakításával 81 milliárddal csökkent a főváros kasszájába befizetett összeg,
  • valamint a „kukaholding” esetében 10 milliárd forintot tartott vissza a kormány.
Hallom, hogy a kormány rajtunk keresi Tarlós itt hagyott pénzét. Megmondom, hol van ez a pénz: a Vodafone-ban, Tiborcz István tőkealapjaiban és a propagandamédia működtetésében

– fogalmazott a főpolgármester, hozzátéve, az elmúlt évek kormányzati elvonásai egy az egyben elvitték ezeket a pénzeket sőt, még többet is.

 

Karácsony Gergely: Meg kell óvni a budapestieket, jön a túlélőcsomag

A főváros „rengeteget spórolt” a Budapest-modell segítségével az energiaszámlákon, az év első három hónapjában összesen 29 milliárdot – számolt be Karácsony Gergely főpolgármester a főváros energiakrízis-helyzetéről. Bővebben>>>

Rengeteg az egyéb kiadás a válságok miatt

Karácsony Gergely azt írta, az extra terhek bőven meghaladják még a kormányoldal által hangoztatott összeget is.

227 milliárd elvonás három év alatt, és ehhez jönnek még a válságok „valódi” hatásai, a bevételek kiesése, a koronavírus, a menekültválság és az energiaválság miatti kiadás növekedése.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón arról beszélt, hogy Budapest mostani vezetése 214,2 milliárd forintot örökölt Tarlós István volt főpolgármestertől, ebből a kormány információi szerint a kincstárban vezetett számlán 25,5 milliárd forint maradt, ami sokat elmond arról, hogyan gazdálkodik a főváros.