A budapesti városvezetés, mint eddig, ezután is ezekhez alkalmazkodik, saját hatáskörében ennek megfelelő döntést hoz, esetenként hozzájárul a kormány álláspontjának alakításához is, ahogyan az a főváros által beszerzett tesztkapacitások vagy a maszkviselés szabályainak fővárosi rendelete esetén történt - írta Karácsony Gergely az MTI híre szerint.

Főpolgármesterként természetesen feladatának tekinti, hogy a járvány lefolyására, egyben a korlátozásokkal kapcsolatos türelem alakulására figyelemmel készüljenek Budapest újranyitására is. Ezt - szemben Gulyás Gergely egyes sajtótermékek tudatos ferdítésén alapuló téves állításával - nem az álláspontom megváltozása, hanem az átláthatóság, kiszámíthatóság és tervezhetőség szüksége indokolja, amire a budapestiek okkal tartanak igényt - tette hozzá Karácsony Gergely. Ennek kiindulópontja, hogy a város újranyitása csak fokozatosan, óvatosan, a járvány lefolyásával kapcsolatos információk birtokában történhet.

Gulyás Gergely csütörtöki szavaiból ugyanakkor az következik, hogy a kormány kész végre egyeztetni a fővárosi önkormányzattal a város újranyitásának stratégiájáról - írta a főpolgármester.

Ehhez elengedhetetlenül szükséges, hogy a főváros vezetése hozzáférhessen a budapesti járványhelyzetre vonatkozó adatokhoz és információkhoz. Eddig sajnálatos módon ezeket nem kaptuk meg az operatív törzstől, és ezek a budapestiek számára is ismeretlenek.

- írta Karácsony Gergely, aki erre figyelemmel azt kéri Gulyás Gergelytől, hogy küldje el neki a veszélyhelyzet kihirdetése óta tartó időszak egyes naptári napjai vonatkozásában a Budapest területén elvégzett hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számát, valamint a fővárosban elvégzett, pozitív eredményű, hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számát a sztenderd korcsoporti bontásban, illetve annak megjelölését, hogy ezen belül hány fertőzés minősül "lakosságinak" és nozokomiális fertőzésnek. Továbbá kéri, a kormány Koronavírus-kutató Akciócsoportjának elemzéseit a járvány esetleges visszatérésének lehetőségéről.

Ezekre az adatokra alapozva tudjuk kellő alapossággal, a járvány megfékezésére, esetleges majdani visszatértének elkerülésére figyelemmel megtenni konkrét javaslatainkat a fővárost érintő korlátozások fokozatos enyhítése érdekében - írta a főpolgármester, aki továbbra is azt kéri a kormánytól, hogy a kormányülésen elhangzott ígéretének megfelelően a járvány elleni védekezésről, valamint a nyomában egyre súlyosabban jelentkező gazdasági és szociális válság kezeléséről haladéktalanul kezdje meg az önkormányzati szövetségekkel való egyeztetést is.

Gulyás Gergely csütörtöki online sajtótájékoztatóján azt mondta: meglepve olvasták Karácsony Gergely szerdai levelében az együttműködéssel kapcsolatos kritikát. Úgy látják megváltozott a főpolgármester álláspontja, és úgy gondolja, Budapesten is szükséges lenne az élet újraindítása. A miniszter azt mondta: a kormány azt várja Karácsony Gergelytől, tegye egyértelművé az álláspontját, és ha a kabinet jól érzékeli a főpolgármester véleményének megváltozását, akkor kész tárgyalni arról, hogy milyen formában, milyen határidővel indítható újra - szigorú menetrend szerint, védelmi intézkedések mellett - az élet Budapesten - írta az állami hírügynökség.