Vitalij Klicsko polgármester meghívására Kijivbe jöttem. Pár perc és kezdődik a nemzetközi sajtótájékoztató. Hamarosan mindenről beszámolok” – jelentette be közösségi oldalán Karácsony GergelyBudapest főpolgármestere.

A főváros vezetője egy kommentben tette hozzá, hogy Kijev helyett Kijivnek hívja az ukrán fővárost, az ukránok kérésére, akik a város ukrán megnevezését használják az orosz helyett.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye arról tájékoztatott, hogy magas rangú ukrán tisztviselőkkel, Bucsa város polgármesterével, és vezető uniós diplomatákkal is találkozik Kijevben a budapesti delegáció és élén Karácsony Gergellyel.

A kijevi látogatás célja annak áttekintése, hogy a V4-csoport fővárosai milyen infrastrukturális és humanitárius segítséget tudnak nyújtani az orosz háborús agressziótól szenvedő Kijev városának és az ukrán főváros polgárainak. A delegáció hamarosan nemzetközi sajtótájékoztatót tart Kijevben. Ennek részleteiről a Városháza frissített közleményben számol majd be.

Budapest eszközök szintén is támogatja Kijevet

Korábban tavaly szeptemberben találkozott egymással Prágában Vitalij Klicsko és Karácsony Gergely, amiről akkor szintén a közösségi médiában számolt be Budapest főpolgármestere.

Novemberben Kijev kérésére Budapest egytonnás generátort és két hőlégfúvót küldött az ukrán fővárosnak.

Így segítünk helyreállítani a kritikus infrastruktúrát, amelyet háborús bűnt elkövetve támad az orosz hadsereg, megfosztva a civil lakosságot, köztük időseket, nőket és gyerekeket a fűtéstől és az áramtól, amelyek – különösen a közeledő télen – az életet jelentenék nekik

– írta közösségi oldalán Karácsony Gergely főpolgármester akkor.

Magas rangú magyar politikusok közül egyedül csak Novák Katalin köztársasági elnök járt Ukrajnában a háború kitörése óta. Volodimir Zelenszkij elnök ugyan hívta Orbán Viktort, ugyanakkor a miniszterelnök decemberben is azt mondta, nincs napirenden a látogatás – írja a 444